Liceu Chaptal

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Lycée Chaptal)
Infotaula d'organitzacióLiceu Chaptal
(fr) Lycée Chaptal Modifica el valor a Wikidata
lang=ca
Modifica el valor a Wikidata
Dades
Tipuslycée
establiment públic local d'ensenyament Modifica el valor a Wikidata
Història
Creació7 octubre 1844
Activitat
Nombre d'estudiants2.000 Modifica el valor a Wikidata
Governança corporativa
Seu

Lloc webpia.ac-paris.fr… Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Map

El liceu Chaptal (en francès original lycée Chaptal) des de l'any 1950,[1] anteriorment collège Chaptal,[nota 1][2] nom que rep per Jean-Antoine Chaptal, és una escola pública de primària, secundària i ensenyament superior,[3][4] situada al boulevard des Batignolles, al 8è districte de París, a França.[2]

Els estudis impartits, especialment en les classe de terminale -últim any de Liceu-, són principalment científics, amb quatre classes de preparació al baccalauréat scientifique , una d'elles s'especifica a les enginyeries,[5] i una de sola al baccalauréat économique et social.

Història[modifica]

El contemporani lycée Chaptal es va començar a edificar atenent les premisses de qualitat, comoditat i higiene, sota l'arquitecte Eugène Train, durant el regnat de Napoleó III. La seva construcció es va perllongar de 1866 a 1876[1] a causa d'interrupcions per la guerra francoprussiana;[6] va ser fundat pel dramaturg Prosper Goubaux.[3]

Sota Napoleó III, l'edifici va ser destinat a funcions relacionades amb activitats militars del règim i l'educació científica es va prioritzar, centrant-se especialment en àrees de Física i Química.

En els disturbis de la Comuna de París, els insurreccionistes es van atrinxerar durant diversos dies a l'edifici, fins que foren dispersats militarment pel 102e regiment d'infanteria de l'exèrcit de terra francès, amb suport d'artilleria. Diversos impactes de projectils són visibles encara a la part frontal de l'edifici.[7]

L'edifici va ser catalogat com a monument històric de França el 1987[8] i a la zona on es troba l'escola secundària s'hi va allotjar un museu privat amb instruments utilitzats en física i química, incloent una important col·lecció de segle xix.

Notes[modifica]

  1. L'originari collège Chaptal va ser edificat a la rue Blanche, però va ser enderrocat i es va construir el nou Chaptal al bulevard des Batignoles -el Collège Chaptal- reconvertit posteriorment en lycée Chaptal.

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 «Historia del Chaptal». Consejería de Educación, Cultura y Deporte de la Junta de Anadalucia. I.E.S. VELÁZQUEZ. Arxivat de l'original el 2015-06-20. [Consulta: 12 febrer 2016].
  2. 2,0 2,1 «Collège Chaptal» (en francès). Ministère de l'Éducation nationale, de l'Enseignement supérieur et de la Recherche de Francia. Arxivat de l'original el 2016-03-15. [Consulta: 12 febrer 2016].
  3. 3,0 3,1 «Lycée Chaptal. Paris». Biblioteca Nacional de Francia. Gallica.
  4. «Les études» (en francès). Lycée Chaptal.
  5. «À Paris, des classes techno dans de prestigieux lycées» (en francès). Société du Figaro, SAS. Le Figaro, 29-04-2011.
  6. «Faits historiques». lycee-chaptal-paris.
  7. The Rise and Fall of the Paris Commune in 1871. Harper & brothers, 1871, p. Capítol X. 
  8. «Lycée Chaptal» (en francès). Ministère de la Culture et de la Communication de Francia. base Mérimée.

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Liceu Chaptal