Màcula (dermatologia)

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula de malaltiaNom del signe/símptoma:
Macule.svg
Esquema de diferents formes de màcules
Tipusexantema modifica

Una màcula (terme en llatí que significa «taca») és una taca de la pell causada per una alteració de la pigmentació, del reg sanguini o per sortida de sang (al teixit). Aquests canvis no van acompanyats d'un augment de consistència o un canvi de nivell (de la pell). Són de color, mida i forma variable:[1]

  • Les màcules pigmentàries resulten de canvis en la concentració de melanina, emmagatzemats per melanòcits a la pell, i l'excés d'aquest compost resulta en una màcula hipercromàtica i l'absència o escassetat de màcules acròmiques o hipocròmiques, respectivament.
  • Les màcules vasculars són produïdes per defectes en la microcirculació de la pell. Quan es comprimeixen, haurien de desaparèixer i en descomprimir-les reaparèixer, que els diferencia de les macules hemorràgiques. La telangièctasi i l'eritema són tipus de macules vasculars.
  • Les màcules hemorràgiques, segons la seva forma i mida, es poden classificar com petèquies (format d'un punt) i equímosis (format de placa). El color de les taques hemorràgiques varia d'acord amb el seu estadi, que evoluciona des de vermell-violeta fins a groc, ja que hi ha una degradació de l'hemoglobina de la sang. Quan hi ha extravasació de sang, que causa l'elevació de la pell, és un hematoma.

Referències[modifica]

  1. Celmo Celeno Porto. Guanabara Koogan. Semiologia Médica. 5, 2006.