Màquina eina de control numèric

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search

En la descripció de les MHCN s'utilitza sempre el concepte de "eix", és a dir, adreces dels desplaçaments principals de les parts mòbils de la màquina com la taula portapeces, capçal, torreta.

Les MHCN estan proveïdes d'un nombre d'eixos principals característic que fa factibles els treballs de mecanitzat sobre la peça. Aquests eixos es designen convencionalment com X, Y i Z.

Generalment les màquines convencionals tenen de dos a tres eixos de desplaçament, com els torns i les fresadores respectivament, però, en treballs de mecanitzat de formes complexes es requereixen MHCN dotades de més eixos de desplaçament. La designació i descripció dels eixos de cada tipus de MHCN es troba normalitzada.

La disposició dels carros mòbils a les MHCN pot ser molt sofisticada, donant origen a una gran varietat de dissenys / models tant en fresadores com torns. Els fabricants de MHCN determinen les disposicions en funció dels requeriments quant a capacitat de càrrega i precisió de posicionament. Aquesta disposició ve condicionada segons la forma de la trajectòria a recórrer, les propietats de les superfícies de contacte i finalment les exigències de collament o segellat.