Mètode Kasiski

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search

El Mètode Kasiski és un mètode de criptoanàlisi (un atac criptogràfic) al xifratge de Vigenère (1586). Aquest mètode deu el seu nom a l'oficial prussià Friedrich Kasiski que el va publicar el 1863.

El mètode Kasiski consisteix a determinar la longitud de la clau en un xifratge Vigenère, i es basa en la recerca de paraules repetides en el text xifrat.

Kasiski es va adonar de l'existència de paraules repetides en el text xifrat, el que significa gairebé amb tota probabilitat que aquestes paraules no només eren la mateixa abans del xifrat sinó que a més la clau coincidia en la mateixa posició en les dues ocurrències.

Sabent llavors que la distància entre paraules repetides és múltiple de la longitud de la clau, era qüestió de cercar diferents paraules que es repetissin i trobar el seu màxim comú divisor, per d'aquesta manera trobar un múltiple proper a la longitud de la clau. La longitud de la clau serà aquest nombre o algun factor primer d'aquest.

Un cop descoberta la longitud de la clau amb què es va xifrar el document només cal dividir el text en blocs de la mateixa mida que la longitud de la clau i aplicar el mètode estadístic tradicional del xifratge de Cèsar.