Mònica d'Hipona

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Mònica)
Infotaula de personaMònica d'Hipona

Escultura de 1700 a l'església de Tábor (República Txeca)
Biografia
Naixement332 (Gregorià) Modifica el valor a Wikidata
Tagaste Modifica el valor a Wikidata
Mort387 Modifica el valor a Wikidata (54/55 anys)
Òstia (Itàlia) Modifica el valor a Wikidata
SepulturaEsglésia de Sant'Agostino (Roma) (fins a 1430, Sant'Aurea d'Òstia) 
Activitat
PeríodeBaix Imperi Romà Modifica el valor a Wikidata
Orde religiósS. Agostino (Roma)
vídua
CelebracióEsglésia Catòlica Romana, Església Ortodoxa, anglicanisme i luteranisme
CanonitzacióAntiga
Festivitat27 d'agost (catòlics, anglicans, luterans del sínode de Missouri); 4 de maig (catòlics abans de 1969, ortodoxos, evangèlics i episcopalians)
IconografiaDona gran, vídua, vestida de negre i amb una creu a la mà; de vegades, amb Sant Agustí
Patrona deInvocada per als matrimonis difícils i fills problemàtics
Família
CònjugePatricius (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
FillsAgustí d'Hipona, Perpetua of Hippo (en) Tradueix, Navigius of Hippo (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata

Mònica (Tagaste, 331 - Òstia, 27 d'agost de 387) va ser la mare d'Agustí d'Hipona. És venerada com a santa a bona part de les confessions cristianes. La seva festivitat se celebra el 27 d'agost.

Biografia[modifica]

D'ètnia amaziga,[1] va néixer en una família profundament cristiana i acomodada. Va poder estudiar i així podia llegir la Bíblia i meditar-la.

Es va casar amb Patrici, modest propietari de Tagaste, pagà i de caràcter violent i aspre. Mònica va aconseguir que canviés i en 371 Patrici es va convertir i es va batejar. El 372 Mònica quedà vídua i es va fer càrrec de l'administració dels béns familiars.

Havia tingut el primer fill, Agustí als 22 anys, en 354. En tingué un altre, Navili, i una filla el nom de la qual es desconeix. Els tres van ser educats com a cristians. No obstant això, Mònica va patir molt per l'actitud d'Agustí, que duia una vida dissoluta. Quan Agustí marxà a Roma, la seva mare va voler anar amb ell, però Agustí l'enganyà i la deixà a terra a Cartago mentre ell anava cap a Roma. Mònica, tal com diu el mateix Agustí a les Confessions (V,8,15), va passar aquella nit plorant sobre la tomba de sant Cebrià de Cartago.

El 385 va embarcar cap a Roma i visità el seu fill a Milà, on ensenyava retòrica. El seu amor de mare i les seves pregàries van fer que Agustí reflexionés i es convertís, rebent la catequesi d'Ambròs de Milà i va ser batejat el 25 d'abril de 387.

S'instal·là amb el seu fill a Cassiciaco, prop de Milà. Participava en les tertúlies i discussions que es feien a casa sobre filosofia i teologia, cosa inusual per la poca educació que rebien les dones llavors. Tots dos van marxar a Roma i després a Ostia, on llogaren una casa a l'espera d'embarcar cap a l'Àfrica. Allà, Mònica emmalaltí de malària i morí en pocs dies, a l'edat de 56 anys.

Veneració[modifica]

El seu cos va ser sebollit a l'església de Sant'Aurea d'Òstia. El 9 d'abril de 1430 van traslladar-ne les relíquies a Roma a l'església de San Trifone, avui de Sant'Agostino in Campo Marzio, i col·locades en un sarcòfag d'Isaia da Pisa (s. XV). Posteriorment es posaren a una urna sota l'altar de la capella de la santa, a la mateixa església.

L'Església Catòlica en celebra la memòria el 27 d'agost, el dia previ a la festivitat de sant Agustí, que va morir justament un 28 d'agost.

Notes[modifica]

  1. "Berbers : [...] The best known of them were the Roman author Apuleius, the Roman emperor Septimius Severus, and St. Augustine, whose mother was a berber", Encyclopedia Americana, Scholastic Library Publishing, 2005, v.3, p.569
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Mònica d'Hipona