Múscul adductor mitjà de la cuixa

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Múscul adductor llarg)
Infotaula anatomiaMúscul adductor mitjà de la cuixa
Primer adductor
Adductor llarg
El múscul adductor mitjà de la cuixa apareix a dalt a la dreta.
Múscul adductor mitjà de la cuixa i els músculs propers.
Detalls
LlatíMusculus adductor longus
Part demedial compartment of thigh (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
OrigenCresta i símfisi del pubis.[1]
InsercióLínia aspra del fèmur
IrrigacióArtèria circumflexa femoral medial
InnervacióNervi obturador i musculocutani intern
Accionsadducció, rotació i flexió externa de la cuixa.[1]
Identificadors
TAA04.7.02.026 Modifica el valor a Wikidata
FMAModifica el valor a Wikidata 22441 Modifica el valor a Wikidata : multiaxial – Modifica el valor a Wikidata jeràrquic
Recursos externs
Grayp.472
EB Onlinescience/adductor-longus-muscle Modifica el valor a Wikidata
Termes anatòmics dels músculs

El múscul adductor mitjà de la cuixa, primer adductor,[1] o adductor llarg (musculus adductor longus),[nota 1] és un múscul esquelètic situat a la cuixa. És un dels músculs adductors del maluc i la seva funció principal és l'adducció de la cuixa. Està innervat pel nervi obturador. Forma la paret medial del triangle femoral.

Origen i inserció[modifica]

Té l'origen en l'angle del pubis entre la símfisi i l'espina del pubis, medial al múscul pectini i, per dalt, del múscul adductor curt.

Pel que fa a les insercions, cal diferenciar:

  • les superiors, inserint-se a l'angle del pubis, entre la símfisi i l'espina del pubis, també en una inserció en un pla medial al múscul pectini i una darrera inserció per sobre del múscul adductor curt o menor.
  • les inferiors, que se situen en la proporció mitjana de l'interstici de la línia aspra, per mitjà d'una aponeurosi travessada pels vasos sanguinis, immediatament per darrere del múscul vast intern.

Innervació i vascularització[modifica]

És innervat pel nervi obturador i una branca muscular del nervi femoral. La vascularització depèn de l'artèria femoral profunda per mitjà de l'artèria circumflexa femoral medial per la part superior i per les artèries perforants.

Acció[modifica]

És rotador lateral i medial i en aquest es sintetitzen l'adducció i la rotació medial. També és flexor de la cuixa, amb el punt fix en el fèmur, i intervé en la flexió de la pelvis sobre la cuixa

Notes[modifica]

  1. En el Diccionari enciclopèdic de medicina apareixen les denominacions de múscul adductor mitjà de la cuixa i primer adductor. En canvi, el Termcat considera la denominació de múscul adductor llarg —que és la principal i en consonància amb la denominació llatina—, i les altres dues denominacions són una sinonímia complementària, com apareix al Diccionari d'anatomia. Barcelona: Fundació Barcelona, 1993. 435 p. (Diccionaris terminològics) ISBN 84-88169-06-X

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 1,2 «múscul». Diccionari enciclopèdic de medicina. Enciclopèdia Catalana, S.A. 1997-2010. Arxivat de l'original el 2012-10-02. [Consulta: 7 març 2015].
Aquest article incorpora text de l'edició de l'Anatomia de Gray en domini públic.

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Múscul adductor mitjà de la cuixa