Múscul nasal

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Múscul del nas)
Infotaula anatomiaNasal
El múscul nasal destaca en vermell.
Detalls
LlatíMusculus nasalis
OrigenMaxil·lar superior
InsercióOs nasal
InnervacióBranca bucal del nervi facial (VII nervi cranial).
AccionsComprimeix el pont, deprimeix la punta del nas, eleva les cantonades del nas
Identificadors
TAA04.1.03.009 Modifica el valor a Wikidata
FMAModifica el valor a Wikidata 46770 Modifica el valor a Wikidata : multiaxial – Modifica el valor a Wikidata jeràrquic
Recursos externs
Grayp.382
Termes anatòmics dels músculs

El múscul nasal (musculus nasalis)[1] és un múscul similar a un esfínter que té la funció de comprimir els cartílags nasals. És el múscul responsable d'eixamplar les fosses nasals.

Es compon de dues parts:[2][nota 1][3]

  • La part transversal, el múscul transvers del nas (musculus compressor naris). Surt del maxil·lar superior, fins a la part superior i lateral de la fossa incisiva; les seves fibres es dirigeixen cap amunt i medialment. S'expandeix en una aponeurosi prima que té continuïtat en el pont del nas amb la del múscul del costat oposat i amb l'aponeurosi del múscul pròcer. Comprimeix les fosses nasals i les pot tancar del tot.
  • La part alar, el múscul dilatador del nariu (musculus dilator nasalis).[2] Surt del maxil·lar, en la part de l'incisiu lateral, i s'insereix en el gran cartílag alar. Les seves fibres medials tendeixen a barrejar-se amb el depressor de l'envà nasal, i ha estat descrit com a part d'aquest múscul.[2]

Notes[modifica]

  1. Els autors del Diccionari enciclopèdic de medicina no consideren el múscul del nas com un múscul individual; així, el part transversal i el part alar no són parts del múscul del nas, sinó músculs amb entitat pròpia.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Múscul nasal
  1. FUNDACIÓ BARCELONA; TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Diccionari d'anatomia. Barcelona: Fundació Barcelona, 1993. 
  2. 2,0 2,1 2,2 «"Nasalis muscle (anatomy)" a GPnotebook». Arxivat de l'original el 2015-09-24. [Consulta: 21 gener 2014].
  3. «múscul». Diccionari enciclopèdic de medicina. Enciclopèdia Catalana, S.A. 1997-2010. Arxivat de l'original el 2012-10-02. [Consulta: 19 gener 2014].
Aquest article incorpora text de l'edició de l'Anatomia de Gray en domini públic.

Vegeu també[modifica]

Imatges[modifica]

Posició del múscul nasal (en vermell).