Múscul dilatador de la pupil·la

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Dilatador de la pupil·la
Gray878.png
Vista frontal de l'iris (el múscul és visible).
Gray883.png
Vista de la meitat superior en una secció sagital de la part frontal del globus ocular. No s'ha de confondre el múscul dilatador de la pupil·la amb les "fibres radiants" prop del centre, que formen part del múscul ciliar.
Llatí Musculus dilatator pupillae
Origen En la circumferència de l'iris.[1]
Inserció A la vora de la pupil·la.[1]
Innervació Sistema nerviós simpàtic
Acció Dilatació de la pupil·la.[1]
GraySubject 225
GrayPage 1013
TA

A15.2.03.030

El múscul dilatador de la pupil·la (musculus dilatator pupillae),[nota 1] és un múscul llis de l'ull.[2] Discorre radialment a l'iris i, per tant, s'ajusta com un dilatador.

El dilatador de la pupil·la consisteix en una disposició de cèl·lules contràctils modificades anomenades cèl·lules mioepiteliales. Aquestes cèl·lules són estimulades pel sistema nerviós simpàtic.[3] Quan s'estimula el sistema nerviós simpàtic, es contrauen les cèl·lules es dilata la pupil·la i així fa possible que passi més llum a través de l'ull. La dilatació pupil·lar succeeix en dues situacions fonamentals: quan es produeixen canvis d'intensitat de llum, i quan modifiquem la nostra visió entre objectes distants i propers.[3] L'acció antagonista va a càrrec del múscul constrictor de la pupil·la que estreny la pupil·la i permet menys entrada de llum a l'ull.

Les fibres musculars del dilatador de la pupil·la distribuïdes de manera radial a través de l'iris.

Té el seu origen en l'epiteli anterior.[4] Està innervat pel sistema nerviós simpàtic, que actua mitjançant l'alliberament de noradrenalina, la qual actua sobre els receptors adrenèrgics α1.[5] Quan es produeix algun tipus d'amenaça s'activa una resposta de lluita o fugida, i l'estimul nerviós contreu els músculs i dilata l'iris, de manera que fa possible que temporalment arribi més llum a la retina.

Notes[modifica | modifica el codi]

  1. També múscul dilatador de l'iris, nom usat en altres llengües, però que ni el Diccionari enciclopèdic de medicina ni el TERMCAT recullen; tampoc, en llatí, la Terminologia Anatomica.

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. 1,0 1,1 1,2 «múscul» (en català). Diccionari enciclopèdic de medicina. Enciclopèdia Catalana, S.A. 1997-2010. [Consulta: 20 de gener de 2014].
  2. jneurosci.org Muscarinic and Nicotinic Synaptic Activation of the Developing.
  3. 3,0 3,1 Saladin, Kenneth. Anatomy and Physiology. McGraw-Hill, 2012, p. 616–617. 
  4. "eye, human." Encyclopædia Britannica. Encyclopaedia Britannica Ultimate Reference Suite. Chicago: Encyclopædia Britannica, 2010.
  5. Rang, H. P.. Pharmacology. Edinburgh: Churchill Livingstone, 2003. ISBN 0-443-07145-4.  Page 163
Aquest article incorpora text de l'edició de l'Anatomia de Gray sota domini públic.

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]