Múscul elevador del vel del paladar

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula anatomiaElevador del vel del paladar
Peristafilí intern
Músculs del paladar des del darrere. L'elevador del vel del paladar intern és visible a la dreta, el segon des de la part superior.
Detalls
LlatíMusculus levator veli palatini
OrigenEn la cara interior de l'os temporal i la part cartilaginosa de la trompa d'Eustaqui.[1]
InsercióEn l'aponeurosi palatina.[1]
IrrigacióArtèria facial.
InnervacióPlexe faringi del nervi vague.
AccionsEleva el vel del paladar i constreny la trompa d'Eustaqui.[1]
Identificadors
TAA05.2.01.102 Modifica el valor a Wikidata
FMAModifica el valor a Wikidata 46727 Modifica el valor a Wikidata : multiaxial – Modifica el valor a Wikidata jeràrquic
Recursos externs
Grayp.1139
Termes anatòmics dels músculs

El múscul elevador del vel del paladar (musculus levator veli palatini) o múscul peristafilí intern,[nota 1] és el múscul que eleva el vel del paladar en el cos humà. Durant la deglució, es contreu, elevant el vel del paladar per a prevenir que els aliments entrin a la nasofaringe. Està innervat pel plexe faringi, principalment per la branca faríngia del nervi vague (NC X). És un múscul gruixut i arrodonit situat al costat de les coanes.[nota 2] Té l'origen en la superfície inferior de la cúspide de la part petrosa de l'os temporal i de la làmina medial del cartílag de la trompa d'Eustaqui. Després de passar per sobre el marge del múscul constrictor superior de la faringe que s'estén pel vel palatí. Les seves fibres se situen obliquament cap avall i medialment a la línia mitjana, on es barregen amb les del costat oposat.

Notes[modifica]

  1. El Diccionari enciclopèdic de medicina considera el múscul elevador del vel del paladar com una sinonímia complementària. El TERMCAT considera que el múscul peristafilí intern és la sinonímia complementària i d'acord amb la Terminologia Anatomica, opta per la denominació principal la de múscul elevador del vel del paladar. Vegeu TERMCAT, Centre de Terminologia. Diccionari d'anatomia. Barcelona: Fundació Barcelona, 1993. 435 p. (Diccionaris terminològics) ISBN 84-88169-06-X
  2. Una coana és una cavitat en forma d'embut; fa referència especialment a l'obertura posterior de les fosses nasals.

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 1,2 «múscul». Diccionari enciclopèdic de medicina. Enciclopèdia Catalana, S.A. 1997-2010. Arxivat de l'original el 2012-10-02. [Consulta: 27 gener 2014].
Aquest article incorpora text de l'edició de l'Anatomia de Gray en domini públic.

Imatges[modifica]

Enllaços externs[modifica]