Múscul esternotiroïdal

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula anatomiaEsternotiroïdal
Sternothyroideus.png
El múscul esternotiroïdal visible cap al centre, a l'esquerre.
Gray384.png
Secció del coll a nivell de la vèrtebra cervical CVI. Es veu la disposició de la fascia colli. L'esternotiroïdal apareix etiquet a la dreta.
Detalls
Llatí Musculus sternothyroideus
Origen En la cara posterior del mànec esternal, primer o segon cartílag costal.[1]
Inserció En la línia obliqua del cartílag tiroide.[1]
Irrigació Artèria tiroïdal superior.
Innervació Nansa del nervi hipoglòs.
Accions Deprimeix el cartílag tiroide.[1]
Identificadors
TA A04.2.04.006
FMA 13343 : multiaxialjeràrquic
Recursos externs
Gray p.393
Termes anatòmics dels músculs
Modifica les dades a Wikidata

El múscul esternotiroïdal (musculus sternothyroideus) és un dels quatre músculs de la regió infrahioïdal. És un múscul ample en forma de cinta, com el esternohioïdal, per sota del qual està situat i s'estén des de l'estèrnum fins al cartílag tiroide.

S'insereix, d'una banda, a la cara posterior del primer cartílag costal i a la cara posterior del mànec de l'estern fins a la línia mitjana; de l'altra, en els dos tubercles de la cara externa del cartílag tiroide així com en un cordó lligamentós oblic cap amunt i fora que reuneix aquests dos tubercles. Es troba cobert per l'esternohioïdal en la major part de la seva extensió. Al seu torn recobreix l'artèria traqueal, el cos del tiroide i els seus feixos més extensos, la caròtide primitiva i la vena jugular interna. Cal observar que la direcció d'aquest múscul no és completament vertical sinó lleugerament obliqua de baix a dalt i de dins a fora. Per aquest motiu, els dos músculs esternotiroïdals, dret i esquerre, junts en l'origen esternal, es troben separats a l'alçada de la seva inserció tiroïdal per un interval d'un o de molts centímetres: entre ells hi ha un interstici triangular.

Està innervat com els altres músculs infrahioïdals per branques provinents de la nansa cervical del nervi hipoglòs. Aquestes branques s'introdueixen en el múscul per la seva part externa de la cara profunda.

El múscul esternotiroïdal fa descendir la laringe i l'os hioide.[2]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 1,2 «múscul» (en català). Diccionari enciclopèdic de medicina. Enciclopèdia Catalana, S.A. 1997-2010. [Consulta: 1r febrer 2014].
  2. Aquest article incorpora material del Tractat d'Anatomia Humana de L. Testut en la seva 6a edició de 1912 que es troba entre les obres de domini públic.
Aquest article incorpora text de l'edició de l'Anatomia de Gray sota domini públic.

Imatges[modifica]

Enllaços externs[modifica]