Vés al contingut

Múscul esternotiroidal

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula anatomiaEsternotiroidal
El múscul esternotiroidal visible cap al centre, a l'esquerre.
Secció del coll a nivell de la vèrtebra cervical CVI. Es veu la disposició de la fascia colli. L'esternotiroidal apareix etiquet a la dreta.
Detalls
LlatíMusculus sternothyroideus
OrigenEn la cara posterior del mànec esternal, primer o segon cartílag costal.[1]
InsercióEn la línia obliqua del cartílag tiroide.[1]
IrrigacióArtèria tiroidal superior.
InnervacióNansa del nervi hipoglòs.
AccionsDeprimeix el cartílag tiroide.[1]
Identificadors
TAA04.2.04.006 Modifica el valor a Wikidata
FMAModifica el valor a Wikidata 13343 Modifica el valor a Wikidata : multiaxial – Modifica el valor a Wikidata jeràrquic
Recursos externs
Grayp.393
Termes anatòmics dels músculs

El múscul esternotiroidal (musculus sternothyroideus) és un dels quatre músculs de la regió infrahioidal. És un múscul ample en forma de cinta, com el esternohioidal, per sota del qual està situat i s'estén des de l'estèrnum fins al cartílag tiroide.

S'insereix, d'una banda, a la cara posterior del primer cartílag costal i a la cara posterior del mànec de l'estern fins a la línia mitjana; de l'altra, en els dos tubercles de la cara externa del cartílag tiroide així com en un cordó lligamentós oblic cap amunt i fora que reuneix aquests dos tubercles. Es troba cobert per l'esternohioidal en la major part de la seva extensió. Al seu torn recobreix l'artèria traqueal, el cos del tiroide i els seus feixos més extensos, la caròtide primitiva i la vena jugular interna. Cal observar que la direcció d'aquest múscul no és completament vertical sinó lleugerament obliqua de baix a dalt i de dins a fora. Per aquest motiu, els dos músculs esternotiroidals, dret i esquerre, junts en l'origen esternal, es troben separats a l'alçada de la seva inserció tiroidal per un interval d'un o de molts centímetres: entre ells hi ha un interstici triangular.

Està innervat com els altres músculs infrahioidals per branques provinents de la nansa cervical del nervi hipoglòs. Aquestes branques s'introdueixen en el múscul per la seva part externa de la cara profunda.

El múscul esternotiroidal fa descendir la laringe i l'os hioide.[2]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 1,2 «múscul». Diccionari enciclopèdic de medicina. Enciclopèdia Catalana, S.A. 1997-2010. Arxivat de l'original el 2012-10-02. [Consulta: 1r febrer 2014].
  2. Aquest article incorpora material del Tractat d'Anatomia Humana de L. Testut en la seva 6a edició de 1912 que es troba entre les obres de domini públic.
Aquest article incorpora text de l'edició de l'Anatomia de Gray en domini públic.

Imatges[modifica]

Enllaços externs[modifica]