Múscul extensor llarg del dit gros del peu

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula anatomiaMúscul extensor llarg del dit gros del peu
Les beines mucoses dels tendons al voltant de la cara lateral del turmell. L'extensor llarg del dit gros apareix a la part superior esquerra.
Detalls
LlatíMusculus extensor hallucis longus
Part deanterior compartment of leg (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
OrigenCara anterior del peroné, membrana interòssia.[1]
InsercióA la base de la falange distal del dit gros.[1]
IrrigacióArtèria tibial anterior
InnervacióNervi peroneal profund.
AccionsExtensió del dit gros, flexió dorsal del peu.[1]
AntagonistaFlexor llarg del dit gros i flexor curt del dit gros
Identificadors
TAA04.7.02.040 Modifica el valor a Wikidata
FMAModifica el valor a Wikidata 22533 Modifica el valor a Wikidata : multiaxial – Modifica el valor a Wikidata jeràrquic
Recursos externs
Grayp.481
Termes anatòmics dels músculs

El múscul extensor propi del dit gros del peu o extensor llarg del dit gros del peu (musculus extensor hallucis longus), és un múscul del cos humà que està situat en el compartiment anterior de la cama; concretament, entre el múscul tibial anterior –per dins– i el múscul extensor llarg dels dits del peu –per fora–. La seva contracció provoca el moviment d'extensió de les falanges del dit gros del peu sobre el metatars, i assisteix en la inversió del peu.

La paràlisi d'aquest múscul ocasiona la flexió de l'articulació interfalàngica distal.[2]

Insercions[modifica]

S'origina en la superfície anterior de la meitat inferior del peroné i, al mateix nivell, en la membrana interòssia. Ocasionalment, en el seu origen, apareix unit a l'extensor llarg dels dits del peu.

Les fibres descendeixen i acaben en un tendó que ocupa la vora anterior del múscul, passa a través del compartiment del lligament anul·lar anterior del tars, creuant des del costat lateral cap al costat medial dels vasos tibials anteriors, a prop de la corba del turmell. Finalment, s'insereix en la base de la falange distal del dit gros del peu. Normalment s'insereix a la base de la falange proximal una expansió del costat medial del tendó.

A cada costat de la zona de l'articulació metatarsofalàngica, el tendó presenta una petita prolongació que cobreix la superfície de l'articulació.

Innervació i irrigació[modifica]

Els vasos tibials anteriors, que l'irriga, i el nervi peroneal profund, que l'innerva, se situen entre ell i el múscul tibial anterior.

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 1,2 «múscul». Diccionari enciclopèdic de medicina. Enciclopèdia Catalana, S.A. 1997-2010. Arxivat de l'original el 2012-10-02. [Consulta: 20 març 2015].
  2. Anatomía y movimiento humano: Estructura y funcionamiento. Accés el 4 de febrer de 2011.
Aquest article incorpora text de l'edició de l'Anatomia de Gray en domini públic.

Galeria d'imatges[modifica]

Enllaços externs[modifica]