Múscul extensor radial curt del carp

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula anatomiaMúscul extensor radial curt del carp
Múscul segon radial extern
Superfície posterior de l'avantbraç esquerre. Músculs superficials. El múscul extensor radial curt és visible en blau.
Detalls
Llatímusculus extensor carpi radialis brevis
Part desuperficial muscle of posterior compartment of forearm (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
OrigenEn l'epicòndil extern de l'húmer, lligament lateral extern de l'articulació del colze.[1]
InsercióEn la base del tercer metacarpià.[1]
IrrigacióArtèria radial.
InnervacióNervi radial.[1]
AccionsEstén la mà,[1] i també l'abdueix.[2]
AntagonistaMúscul cubital anterior.
Identificadors
TAA04.6.02.041 Modifica el valor a Wikidata
FMAModifica el valor a Wikidata 38497 Modifica el valor a Wikidata : multiaxial – Modifica el valor a Wikidata jeràrquic
Recursos externs
Grayp.452
Termes anatòmics dels músculs

El múscul extensor radial curt del carp o segon radial extern (musculus extensor carpi radialis brevis)[nota 1] és un múscul que recorre l'avantbraç per la regió lateral des de l'extrem distal de l'húmer fins a la base del tercer metacarp. Té com a funció l'extensió del canell amb una certa abducció degut a l'obliqüitat del tendó.

Allarga la mà i també l'abdueix cap a l'articulació del canell.[2]

Origen, recorregut i inserció[modifica]

S'origina a l'epicòndil, en el lligament col·lateral radial del colze i en el septe que el separa del múscul extensor comú dels dits. Baixa lateral i una mica per darrere del radi en el mateix compartiment que els músculs primer radial extern i supinador llarg. La primera meitat superior del recorregut correspon a una massa carnosa que està en contacte per davant amb el múscul primer radial extern, medialment amb el radi i per darrere amb múscul extensor comú dels dits. La cara lateral és subcutània. La meitat inferior és tendó. El tendó està acompanyat del tendó del primer radial extern i recorren el lateral del radi fins a l'alçada de l'extrem inferior d'aquest os. Segueix una trajectòria en la part dorsal; passa per darrere de l'apòfisi estiloides i pel dors dels ossos del carp. Acaba per inserir-se en el dors de la base del tercer metacarpià.

Innervació i vascularització[modifica]

Està innervat pel nervi radial. La irrigació va a càrrec de l'artèria recurrent radial.

Notes[modifica]

  1. En el Diccionari enciclopèdic de medicina apareix la denominació de múscul radial extern (i entre parèntesis, "segon"). En canvi, el Termcat considera un terme que s'ajusta més a la denominació de la Terminologia Anatomica (extensor carpi radialis brevis); a més, el Termcat considera que el múscul segon radial extern és una sinonímia complementària de la denominació principal, que és la de múscul extensor radial curt del carp. Vegeu TERMCAT, Centre de Terminologia. Diccionari d'anatomia. Barcelona: Fundació Barcelona, 1993. 435 p. (Diccionaris terminològics) ISBN 84-88169-06-X.

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 «múscul». Diccionari enciclopèdic de medicina. Enciclopèdia Catalana, S.A. 1997-2010. Arxivat de l'original el 2012-10-02. [Consulta: 29 març 2014].
  2. 2,0 2,1 LUC ecrb
Aquest article incorpora text de l'edició de l'Anatomia de Gray en domini públic.

Imatges[modifica]