Múscul extensor radial curt del carp

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula anatomiaMúscul extensor radial curt del carp
Múscul segon radial extern
ECR-brevis.png
Superfície posterior de l'avantbraç esquerre. Músculs superficials. El múscul extensor radial curt és visible en blau.
Detalls
Llatí musculus extensor carpi radialis brevis
Origen En l'epicòndil extern de l'húmer, lligament lateral extern de l'articulació del colze.[1]
Inserció En la base del tercer metacarpià.[1]
Irrigació Artèria radial.
Innervació Nervi radial.[1]
Accions Estén la mà,[1] i també l'abdueix.[2]
Antagonista Múscul cubital anterior.
Identificadors
TA A04.6.02.041
FMA 38497 : multiaxialjeràrquic
Recursos externs
Gray p.452
Termes anatòmics dels músculs
Modifica les dades a Wikidata

El múscul extensor radial curt del carp o segon radial extern (musculus extensor carpi radialis brevis)[nota 1] és un múscul que recorre l'avantbraç per la regió lateral des de l'extrem distal de l'húmer fins a la base del tercer metacarp. Té com a funció l'extensió del canell amb una certa abducció degut a l'obliqüitat del tendó.

Allarga la mà i també l'abdueix cap a l'articulació del canell.[2]

Origen, recorregut i inserció[modifica]

S'origina a l'epicòndil, en el lligament col·lateral radial del colze i en el septe que el separa del múscul extensor comú dels dits. Baixa lateral i una mica per darrere del radi en el mateix compartiment que els músculs primer radial extern i supinador llarg. La primera meitat superior del recorregut correspon a una massa carnosa que està en contacte per davant amb el múscul primer radial extern, medialment amb el radi i per darrere amb múscul extensor comú dels dits. La cara lateral és subcutània. La meitat inferior és tendó. El tendó està acompanyat del tendó del primer radial extern i recorren el lateral del radi fins a l'alçada de l'extrem inferior d'aquest os. Segueix una trajectòria en la part dorsal; passa per darrere de l'apòfisi estiloides i pel dors dels ossos del carp. Acaba per inserir-se en el dors de la base del tercer metacarpià.

Innervació i vascularització[modifica]

Està innervat pel nervi radial. La irrigació va a càrrec de l'artèria recurrent radial.

Notes[modifica]

  1. En el Diccionari enciclopèdic de medicina apareix la denominació de múscul radial extern (i entre parèntesis, "segon"). En canvi, el Termcat considera un terme que s'ajusta més a la denominació de la Terminologia Anatomica (extensor carpi radialis brevis); a més, el Termcat considera que el múscul segon radial extern és una sinonímia complementària de la denominació principal, que és la de múscul extensor radial curt del carp. Vegeu TERMCAT, Centre de Terminologia. Diccionari d'anatomia. Barcelona: Fundació Barcelona, 1993. 435 p. (Diccionaris terminològics) ISBN 84-88169-06-X.

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 «múscul» (en català). Diccionari enciclopèdic de medicina. Enciclopèdia Catalana, S.A. 1997-2010. [Consulta: 29 març 2014].
  2. 2,0 2,1 LUC ecrb
Aquest article incorpora text de l'edició de l'Anatomia de Gray sota domini públic.

Imatges[modifica]