Múscul longitudinal superior de la llengua

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula anatomiaLongitudinal superior de la llengua
Lingual superior
Secció coronal de la llengua, mostrant els músculs intrínsecs.
Detalls
LlatíMusculus longitudinalis superior linguae
Part demúsculs de la llengua Modifica el valor a Wikidata
OrigenEn el plec glossoepiglòtic i en les banyes menors del hioide.[1]
InsercióEn la mucosa de la punta de la llengua.[1]
InnervacióNervi hipoglòs
AccionsEleva i retrau la punta de la llengua.[1]
Identificadors
TAA05.1.04.106 Modifica el valor a Wikidata
FMAModifica el valor a Wikidata 46693 Modifica el valor a Wikidata : multiaxial – Modifica el valor a Wikidata jeràrquic
Recursos externs
Grayp.1130
Termes anatòmics dels músculs

Els múscul longitudinal superior de la llengua (musculus longitudinalis superior linguae) o múscul lingual superior,[nota 1] és un dels músculs intrínsecs de la llengua. La seva estructura està formada per un estrat prim de fibres obliqües i longitudinals situades immediatament sota de la membrana mucosa, al dors de la llengua.

Té l'origen en la capa fibrosa submucosa, a prop de l'epiglotis i del septe medià de la llengua; des d'aquí es dirigeix cap endavant, cap a les vores de la llengua.

Notes[modifica]

  1. La denominació múscul longitudinal superior de la llengua no apareix al Diccionari enciclopèdic de medicina que tan sols considera la de múscul lingual superior. Al TERMCAT, d'acord amb la Terminologia Anatomica, tan sols considera la denominació múscul longitudinal superior de la llengua. Vegeu FUNDACIÓ BARCELONA; TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Diccionari d'anatomia. Barcelona: Fundació Barcelona, 1993. 435 p. (Diccionaris terminològics) ISBN 84-88169-06-X

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 1,2 «múscul». Diccionari enciclopèdic de medicina. Enciclopèdia Catalana, S.A. 1997-2010. Arxivat de l'original el 2012-10-02. [Consulta: 8 febrer 2014].
Aquest article incorpora text de l'edició de l'Anatomia de Gray en domini públic.

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]