Múscul oblic menor de l'abdomen

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Múscul oblic menor de l'abdomen
Múscul oblic intern de l'abdomen
Illu trunk muscles.jpg
Músculs del tronc.
Gray395.png
Múscul oblic menor de l'abdomen.
Llatí musculus obliquus internus abdominis
Gray subject #118 412
Origen En la cresta ilíaca, el lligament inguinal i l'aponeurosi lumbar.[1]
Inserció En els cartílags costals de les tres o quatre costelles inferiors, la línia alba i el pubis.[1]
Irrigació Artèries subcostals.
Innervació Nervis intercostals inferiors i branques abdominogenitals del plexe lumbar.[1]
Acció Flexiona i rota la columna vertebral, comprimeix les vísceres abdominals.[1]

El múscul oblic menor de l'abdomen o múscul oblic intern de l'abdomen (musculus obliquus internus abdominis) és un múscul de l'abdomen que es troba a la part anterolateral, sota l'oblic major. És un múscul parell, ample, aplanat, constituït per fascicles carnosos i aponeurosi.

S'insereix, per baix, en l'arc crural, en l'espina ilíaca superior i, mitjançant aponeurosi, en les apófisis espinoses de la darrera vèrtebra lumbar i la primera sacra. Per dalt, a la vora inferior dels quatre últims cartílags costals i, mitjançant l'aponeurosis anterior, en la línia blanca.

Està innervat pels nervis intercostals i els abdominogenitals.

Funció[modifica | modifica el codi]

De manera sintètica, l'oblic menor de l'abdomen és un múscul expirador, flexor i rotador del tòrax. Però, amb més detall, es poden diferenciar dues funcions principals:

  • Actua com un antagonista del diafragma, tot ajudant a reduir el volum de la cavitat toràcica durant l'expiració. Quan el diafragma es contrau, tira de la paret inferior de la cavitat toràcica cap avall i augmenta el volum dels pulmons, que s'omplen d'aire. Però, quan el oblics menor es contrauen, comprimeixen els òrgans de l'abdomen i empenyen cap amunt el diafragma que es situa un altre cop dins la cavitat toràcica i es redueix el volum dels pulmons que deixen anar aire en l'acte de l'expiració.
  • La seva contracció rota i doblega el tronc tirant de la caixa toràcica i la línia mitjana cap al maluc; l'esquena baixa del mateix costat. Actua amb el múscul oblic major del costat oposat per aconseguir aquest moviment de torsió del tronc.

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 «múscul» (en català). Diccionari enciclopèdic de medicina. Enciclopèdia Catalana, S.A. 1997-2010. [Consulta: 13 de febrer de 2014].
Aquest article incorpora text de l'edició de l'Anatomia de Gray sota domini públic.

Imatges[modifica | modifica el codi]

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]