Múscul piramidal de la pelvis

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Múscul piramidal del gluti)
Infotaula anatomiaMúscul piramidal de la pelvis
Múscul piriforme
Vista posterior de les natges. Es poden observar el piriforme i altres músculs rotadors.
Múscul piriforme
Detalls
LlatíMusculus piriformis
Part dedeep gluteal muscles (en) Tradueix i muscle pelvi-trochantérien (fr) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
OrigenCara anterior del sacre, lligament sacrociàtic.[1]
InsercióMarge superior del trocànter major del fèmur.[1]
IrrigacióArtèria glútia inferior, lateral sacral i glútia superior
InnervacióPlexe sacre
AccionsRotació externa de la cuixa.[1]
Identificadors
TAA04.7.02.011 Modifica el valor a Wikidata
FMAModifica el valor a Wikidata 19082 Modifica el valor a Wikidata : multiaxial – Modifica el valor a Wikidata jeràrquic
Recursos externs
Grayp.476
Termes anatòmics dels músculs

El múscul piramidal de la pelvis o múscul piriforme (musculus piriformis)[2][nota 1] és un múscul a la regió glútia de l'extremitat inferior. És un múscul pla, de forma piramidal, situat gairebé en paral·lel al costat posterior del gluti mitjà. Una part és dins de la pelvis contra la seva paret posterior, i l'altra a la part posterior de l'articulació del maluc.

Anatomia[modifica]

S'origina en la part frontal del sacre per tres digitacions carnoses, que s'ajunta a les porcions d'os entre els primers forats, segon, tercer i quart sacre anterior, i amb les ranures principals dels forats: unes poques fibres també sorgeixen des del marge del forat ciàtic major, i de la superfície anterior del lligament sacrotuberós.

la part de la columna vertebral en la regió glútia, i des de la vora superior de l'escotadura ciàtica major (així com la càpsula de l'articulació sacroilíaca i el lligament sacrotuberós). Surt de la pelvis a través del forat ciàtic major per inserir-se al trocànter major del fèmur. El seu tendó s'uneix amb freqüència els tendons de la bessó superior, bessó inferior, i els músculs obturador intern abans de la inserció.

El múscul s'estén fora de la pelvis a través del forat ciàtic major, la part superior de la qual és plena, i s'insereix per un tendó arrodonit a la vora superior del trocànter major per darrere, però sovint barrejats en part amb el tendó comú de l'obturador intern i gemellí.

Notes[modifica]

  1. En el Diccionari enciclopèdic de medicina apareixen les dues denominacions. El Termcat considera la denominació de múscul piriforme com a principal (en consonància amb la denominació llatina: musculus piriformis i múscul piramidal de la pelvis és una sinonímia complementària. Així apareix també al Diccionari d'anatomia. Barcelona: Fundació Barcelona, 1993. 435 p. (Diccionaris terminològics) ISBN 84-88169-06-X.

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 1,2 «múscul». Diccionari enciclopèdic de medicina. Enciclopèdia Catalana, S.A. 1997-2010. Arxivat de l'original el 2012-10-02. [Consulta: 30 març 2015].
  2. «Múscul piramidal de la pelvis». Gran Enciclopèdia Catalana. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.
  • Saladin, Ken. Anatomy & Physiology: THE UNITY OF FORM AND FUNCTION 4th Edition. The McGraw-Hill Companies, Inc., 2007. ISBN 9780072875065. 

Enllaços externs[modifica]