Múscul pterigoidal lateral

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Múscul pterigoïdal extern)
Infotaula anatomiaPterigoidal lateral
Pterigoidal extern
El múscul pterigoidal lateral es destaca en vermell.
Tall sagital de l'articulació temporomandibular (les etiquetes com el pterigoidal lateral, són visibles a la barra gris a la part inferior dreta)
Detalls
LlatíMusculus pterygoideus lateralis
Musculus pterygoideus externus
OrigenAla major de l'esfenoide, apòfisi piramidal del palatí.[1]
InsercióPorció anterior de l'Os zigomàtic, a la comissura bucal.
IrrigacióBranques pterigoidals de l'artèria maxil·lar
InnervacióBranca pterigoidal lateral del maxil·lar inferior.[1]
AccionsEstira la comissura bucal cap amunt.[1]
Identificadors
TAA04.1.04.006 Modifica el valor a Wikidata
FMAModifica el valor a Wikidata 49015 Modifica el valor a Wikidata : multiaxial – Modifica el valor a Wikidata jeràrquic
Recursos externs
Grayp.386
Termes anatòmics dels músculs

El múscul pterigoidal lateral (musculus pterygoideus lateralis)[1] o múscul pterigoidal extern (musculus pterygoideus externus),[nota 1] és un múscul que es troba a la fossa zigomàtica. És curt, de forma cònica i el seu vèrtex es troba en l'articulació temporomandibular. Es poden observar dos feixos:

  • el feix esfenoidal o superior, a la part horitzontal de la cara externa de l'ala major de l'esfenoide, de la cresta esfenotemporal, i l'ala externa de l'apòfisi pterigoidal.
  • el feix pterigoidal o inferior que s'origina en l'ala externa de l'apòfisi pterigoidal, en l'apòfisi piramidal del palatí i en la tuberositat del maxil·lar.

Tots dos feixos convergeixen cap a fora i acaben per fondre's en inserir-se en la part interna del coll del còndil de la mandíbula, a la càpsula corresponent del menisc interarticular de l'articulació temporomandibular.

Està innervat per la branca del maxil·lar inferior (V/3), tercera branca del nervi trigemin.

Acció[modifica]

És l'encarregat de la protrusió i els moviments de lateralitat de la mandíbula. Els dos feixos musculars del pterigoidal lateral, funcionen de forma independent l'un de l'altre. Així el feix superior es contrau quan hi ha tancament masticatori, juntament amb el múscul temporal quan es realitza un moviment lateral, mentre que a l'altre costat apareixerà contracció simultània del ventre inferior. Els trastorns oclusius afecten el seu funcionament portant-ho a contractures musculars; o, també, poden desplaçar el còndil de la mandíbula de la fossa articular de l'os temporal i ocasionar una disfunció temporomandibular.

Notes[modifica]

  1. Segons el TermCat, Centre de Terminologia. Diccionari d'anatomia. Barcelona: Fundació Barcelona, 1993, 435 p. (Diccionaris terminològics) ISBN 84-88169-06-X. La Terminologia Anatomica recull dos músculs: musculus pterygoideus externus i musculus pterygoideus lateralis. En el Diccionari enciclopèdic de medicina no es contempla el múscul pterigoidal lateral i el TermCat, a l'inrevés, recull el pterigoidal lateral però no el pterigoidal extern. Sembla que ambdues denominacions són correctes però el TERMCAT i altres viquipèdies prioritzen la denominació pterigoidal lateral.

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 «múscul». Diccionari enciclopèdic de medicina. Enciclopèdia Catalana, S.A. 1997-2010. Arxivat de l'original el 2012-10-02. [Consulta: 20 gener 2014].
Aquest article incorpora text de l'edició de l'Anatomia de Gray en domini públic.

Imatges[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Múscul pterigoidal lateral