Músculs adductors de la cuixa

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula anatomiaMúsculs adductors de la cuixa
Estructures que envolten l'articulació del maluc dret. Els adductors són visibles a dalt a la dreta.
Els adductors de la cuixa i músculs propers.
Detalls
OrigenPubis
InsercióFèmur i tíbia
InnervacióNervi obturador
AccionsAddueixen la cuixa (el maluc)
Identificadors
Recursos externs
Grayp.473
Termes anatòmics dels músculs

Els músculs adductors de la cuixa són un grup de músculs del membre inferior que produeixen l'adducció de la cuixa. En són cinc, hi estan organitzats en tres plans:[1]

Dels cinc músculs, tres són exclusivament adductors com ho recull la seva denominació (músculs adductors curt, mitjà i major) i els altres dos (múscul pectini i gràcil), també flexionen el maluc.

Són tots, a excepció del múscul gràcil, monoarticulars; és a dir, actuen sobre una única articulació, concretament la del maluc.[1] El múscul gràcil, travessa les articulacions del maluc i el genoll i actua elles.

Acció[modifica]

La seva funció principal és portar la cama cap a la línia mitjana del cos. També influeixen en la velocitat i canvis de ritme i direcció, motiu pel qual és freqüent la inflamació d'aquest grup muscular en esports com el futbol.[2]

Innervació i irrigació[modifica]

El múscul pectini és l'únic d'aquests adductors innervat pel nervi femoral. Els altres músculs adductors estan innervats pel nervi obturador,[3] amb l'excepció d'una petita part del múscul adductor major que està innervat pel nervi tibial.[4]

Estan irrigats per l'artèria femoral profunda i les seves branques.

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 Neiger, Henri. Estiramientos analíticos manuales. Técnicas pasivas. Editorial Médica Panamericana, S.A, 2007, p. 92. ISBN 978-84-7903-349-1 [Consulta: 30 octubre 2012]. 
  2. «Sobrecarga/contractura de Aductores. Fisioterapia Valencia». Arxivat de l'original el 2012-10-25. [Consulta: 30 octubre 2012].
  3. Platzer, Werner (2004), " Color Atlas of Human Anatomy, Vol. 1, Locomotor System, Thieme, 5th ed, p 240
  4. Bojsen-Møller, Finn; Simonsen, Erik B.; Tranum-Jensen, Jørgen. Bevægeapparatets anatomi (en danish). 12a ed., 2001, p. 266. ISBN 978-87-628-0307-7 [Consulta: 29 octubre 2012]. 
Aquest article incorpora text de l'edició de l'Anatomia de Gray en domini públic.