Música lliure

La música lliure és aquella música que es troba en domini públic o està protegida per una llicència lliure, a l'estil de la GPL, o la llicència BSD que empara a una part del programari lliure. D'aquesta manera, s'aconsegueix la màxima distribució i promoció de la música i fa possible que arribi sense obstacles al públic.[1]
Confusió en l'ús del terme[modifica]
L'equivalent a música lliure en anglès és free music, un terme fortament vinculat a free software. La música lliure és música que igual que el programari lliure pot ser copiada, distribuïda i modificada lliurement per a qualsevol propòsit. Pot tractar-se tant de música de domini públic com a música sota alguna llicència lliure, freqüentment emprades amb finalitats promocionals. Això no significa que no pugui haver-hi beneficis o lucre. La paraula free es refereix a freedom (com a free software) no al preu.[2]
No obstant això, alguns autors defensen que el mer fet d'estar sota una llicència Creative Commons fa que l'obra es pugui considerar música lliure i popularment també s'ha estès aquesta idea a pesar que algunes varietats de llicència Creative Commons (en realitat totes excepte CC-by i CC-by-sa) imposen serioses restriccions tals com a prohibició d'obra derivada o prohibició d'ús comercial, per la qual cosa es consideren llicències de lliure distribució, semi-lliures o amb alguns drets reservats.
Projectes que treballen amb música lliure[modifica]
Alguns portals que estan triomfant en la distribució de música lliure mitjançant llicències Creative Commons i altres acords legals són:
- Dogmazic (música sota llicències lliures i no lliures)[3]
- Jamendo (música sota llicències lliures i no lliures)
- Free Music Projects (música sota llicències lliures i no lliures)
- Magnatune (música sota llicència semi-lliure: CC-by-sa)
Aquest catàleg donada l'evolució dels diferents moviments a favor de la cultura lliure és objecte de constant evolució i pot ser revisat mitjançant eines de categorització d'ontologies com DBpedia.
Alguns grups que han editat sota llicencies lliures[modifica]
Referències[modifica]
- ↑ Samudrala, Ram. «" The Free Music Public License», 2011. [Consulta: 13 setembre 2011].[Enllaç no actiu]
- ↑ Samudrala, Ram. «The Free Music Philosophy (v1.4)», undated. [Consulta: 26 octubre 2008].
- ↑ «Dogmazic.net, musique libre - Les licences». Dogmazic.net. Arxivat de l'original el 2012-06-11. [Consulta: 13 juny 2012].
- ↑ «RIPIntro». Ophur.com, 22-01-2008. [Consulta: 13 juny 2012].
- ↑ «The Twisted (Helices) page - in 1993 it was called "The Twisted Page" and it made sense - exploratory music». Twisted-helices.com. [Consulta: 13 juny 2012].
- ↑ Ishizaka, Kimiko. «The Open Goldberg Variations», n.d.. [Consulta: 15 juny 2012].
Enllaços externs[modifica]
- Cada vez más música gratis y legal en Internet (article a Consumer.es) (castellà)
- http://www.musicaeninternet.com (castellà)
Webs de música lliure[modifica]
- www.musicalliure.cat Descàrrega de música lliure en català
- http://www.musicalibre.es Arxivat 2021-04-24 a Wayback Machine. (castellà)
- Nomag Arxivat 2020-12-02 a Wayback Machine. (castellà)
- http://www.musicalibre.info (castellà)
- Directorio Pop de Música Libre (dpop.es) Arxivat 2020-10-24 a Wayback Machine. Artistes de pop copyleft d'àmbit espanyol (castellà)
- Jamendo, pàgina que allotja música lliure. (anglès)