Música popular de Formentera

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

La música popular de Formentera està tan estretament lligada amb l'eivissenca que pràcticament podria parlar-se de música popular pitiüsa. Aquesta música té una sonoritat arcaïtzant que és deguda a la senzillesa dels seus instruments que han romàs gairebé inalterats des de la seua arribada a les Pitiüses amb la cristianització de les Pitiüses al segle xiii. Els instruments que se sonen són la flaüta, l'espasí, les castanyoles i la xeremia. Aquests instruments mai es toquen tots junts, ja que la xeremia és un instrument que va de banda de la resta. D'aquesta manera la flaüta és l'únic instrument tradicional melòdic de Formentera i d'Eivissa[1]

Instruments[modifica]

Els instruments tradicionals de les Pitiüses són:

Formacions musicals[modifica]

Intèrprets[modifica]

Danses[modifica]

La dansa típica de l'Illa de Formentera és anomenada el Ball Pagès és el ball típic de les Pitiüses. Es tracta d'un conjunt de danses tradicionals ballades al camp d'Eivissa i Formentera, motiu pel qual se l'anomena "pagès". De fet, a Eivissa s'anomena pagès a tot allò que fa referència a Fora Vila, a tot el món fora de la capital.

Referències[modifica]

  1. Escandell Guasch, Jaume. Vestits i balls a Formentera els segles XVIII, XIX i XX, 1999. 
  2. [enllaç sense format] http://www.eeif.es/significados/o-volum%20IX/ObraCultural.html Arxivat 2009-12-19 a Wayback Machine.