M. Aguéiev

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaM. Aguéiev
Biografia
Naixement27 juliol 1898 (Julià) Modifica el valor a Wikidata
Moscou (Rússia) Modifica el valor a Wikidata
Mort5 agost 1973 Modifica el valor a Wikidata (75 anys)
Erevan Modifica el valor a Wikidata
SepulturaErevan Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióUniversitat de Leipzig
Lycée Ivanovice Krejmana (fr) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciótraductor, escriptor, prosista Modifica el valor a Wikidata
OcupadorUniversitat Estatal d'Erevan Modifica el valor a Wikidata
GènereNovel·la Modifica el valor a Wikidata

Mark Làzarevitx Levi (Moscou; 1898 - Erevan (Armènia), 1973), més conegut pel pseudònim literari de M. Aguéiev, fou un escriptor rus. Altres pseudònims coneguts són: Mikhaïl (Mark) Aguéiev i Mark Leóntievitx (Liúdvigovitx) Levin.

Biografia[modifica]

Va néixer en una família de rics comerciants jueus. Va estudiar a l'Institut Kreimanovski fins al 1916, any en què va ser batejat a la parròquia evangèlica de Moscou. Els primers anys de la revolució de 1917 va treballar com a traductor per a la societat Arcos (All Russian Cooperative Society Ltd).

Viatjà a França i a Alemanya el 1924, on hi va viure quatre anys, i el 1930 es traslladà a Turquia, on exercí de professor d'idiomes. A Istanbul va escriure Novel·la amb cocaïna (1934), la qual envià a la revista Chiffres de París, editada per emigrants russos, amb el pseudònim de M. Aguéiev. Tant en aquesta revista com en d'altres hi aparegueren fragments de la novel·la, i més tard una editorial francesa publicà la novel·la en forma de llibre.

El 1942 Levi fou repatriat a l'URSS per la policia turca, potser arran de l'atemptat contra l'ambaixador alemany a Turquia, que els serveis d'informació turcs van imputar a alguns ciutadans soviètics. Un altre cop al seu país es va establir a Erevan (Armènia), on es va casar i on ensenyava alemany a la universitat. Com a mínim un cop l'any visitava Moscou, encara que no se sap per quin motiu. Va morir el 1973 a Erevan, on està enterrat. No se li coneix cap altre text literari.

En un primer moment, Novel·la amb cocaïna es va atribuir a Vladimir Nabokov.