Marie Agier

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Mademoiselle Agier-Prévost)
Infotaula de personaMarie Agier
Biografia
Naixement3 febrer 1742 Modifica el valor a Wikidata
Mort22 desembre 1820 Modifica el valor a Wikidata (78 anys)
Activitat
Ocupacióescriptora Modifica el valor a Wikidata

Marie Agier, més coneguda com a Mademoiseille Agier-Prévost (Lió?, 1742-Ginebra, 1823/1825)[1][2] va ser una escriptora francesa.

Nascuda el 1742,[1] es desconeix el seu lloc de naixement, hom creu que potser a Lió, ciutat on residia el 1790. En aquells anys va tenir ocasió de conèixer a un jove Napoleó Bonaparte de dinou anys, que en aquell moment en sotstinent d'artilleria. Va escriure obres literàries i va concursar pel premi de l'Acadèmia Francesa. Sembla que aquest interès per la literatura es va despertar en un moment d'edat avançada per la llunyania que mostra en la dissipació i els plaers, la seva extrema reserva a la societat i la seva constant aplicació a l'estudi. Sovint era visitada per Bonaparte quan el militar passava per Lió, tanta estima era la que li tenia que l'anomenava bonne maman. Fins i tot en la seva ascensió: travessant Suïssa el 1795, es desvia de la seva ruta per poder fer-li una visita.[2] Diferents circumstàncies en el transcurs dels anys van afectar la petita fortuna en què basava les seves necessitats, aleshores els seus amics li aconsellaren exposar el seu cas a Bonaparte, que ja era emperador, però ella no ho volia. Sense saber-ho, un dels seus amics li ho va demanar i va obtenir una pensió de 6.000 francs per a ella,[1] un fet que afectaria al seu orgull.[2] En aquell moment s'instal·la a París, i va passar a viure amb la duquessa de La Rochefoucauld-Liancourt.[1]

Poc abans de la seva mort, va publicar el 1823 a París, a través de J. J. Pachoud, un romanç compost per ella en dos volums titulat Éléonore de Cressy, que en opinió dels crítics literaris del segle xix és mediocre i sense cap mena de mèrit o interès.[2][1]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 Godet, Philippe Ernest; Godet, Gabrielle. Madame de Charriere et ses amis (en francès). Tom I. Ginebra: Slatkine Reprints, 1973, p. 10. 
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 Montferrand, Alfred de (Dir.). Biographie des femmes auteurs contemporaines françaises (en francès). París: Libraire Armand-Aubrée, 1836, p. 207-208.