Maeda Toshiie

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
En aquest nom japonès, el cognom és Maeda.
Infotaula de personaMaeda Toshiie

Modifica el valor a Wikidata
Nom original(ja) 前田利家 Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement15 gener 1538 Modifica el valor a Wikidata
Nagoya Modifica el valor a Wikidata
Mort27 abril 1599 Modifica el valor a Wikidata (61 anys)
Dàimio
Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciósamurai Modifica el valor a Wikidata
Altres
TítolDàimio Modifica el valor a Wikidata
CònjugeJufukuin (en) Tradueix
Maeda Matsu (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
FillsMaeda Toshinaga
 ( Maeda Matsu (en) Tradueix)
Maeda Toshimasa (en) Tradueix
 ( Maeda Matsu (en) Tradueix)
Maeda Chiyo (en) Tradueix
 ( Maeda Matsu (en) Tradueix)
Maeda Kikuhime (en) Tradueix
 ( )
Maeda Tomoyoshi (en) Tradueix
 ( )
Gōhime (en) Tradueix
 ( Maeda Matsu (en) Tradueix)
Shunkeiin (en) Tradueix
 ( Maeda Matsu (en) Tradueix)
Maa-hime (en) Tradueix
 ( Maeda Matsu (en) Tradueix)
Maeda Toshitsune (en) Tradueix
 ( Jufukuin (en) Tradueix)
Maeda Toshitaka (en) Tradueix
 ( )
Maeda Toshisada (en) Tradueix
 ( ) Modifica el valor a Wikidata
ParesMaeda Toshimasa (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata  i Nagayowai-in (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
GermansMaeda Toshihisa (en) Tradueix, Maeda Yasukatsu (en) Tradueix, Sawaki Yoshiyuki (en) Tradueix i Maeda Hidetsugu (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata

Maeda Toshiie (japonès: 前田利家) (Nagoya, 15 de gener de 1538 - 27 d'abril de 1599) fou un dels principals generals d'Oda Nobunaga des del període Sengoku del segle xvi fins al període Azuchi-Momoyama. El rang més alt que va rebre a la cort va ser el de Dainagon o Gran Conseller.

Biografia[modifica]

Va néixer a la província d'Owari com el quart fill del samurai Maeda Toshimasa. Toshiie va servir el clan Oda des de la seva infància i la seva lleialtat va ser recompensada en permetre-li ser el líder del clan Maeda, distinció inusual per al quart fill d'una família especialment quan els seus germans grans no tenien defectes notables. Es creu que es va fer amic de Kinoshita Tokichiro, més tard conegut com a Toyotomi Hideyoshi, en la seva joventut.

Així com Hideyoshi era conegut com a Saru, 猴 o "mico", es diu que Toshiie era anomenat Inu, 犬 o "gos" per Oda Nobunaga. A causa de la creença que els gossos i els micos no són amigables entre si, Toshiie és sovint representat com auster i honest en contrast amb la naturalesa loquaç i despreocupada d'Hideyoshi.

Toshiie va començar la seva carrera militar com a membre de la akahoro-shū (赤 母 衣 衆), la unitat sota el comandament personal de Nobunaga. Després es va convertir en capità d'infanteria (ashigaru Taishō 足 軽 大将) a l'exèrcit del clan Oda. Durant la seva carrera, Toshiie va conèixer moltes figures importants, com Sassa Narimasa, Akechi Mitsuhide i Takayama Ukon, entre d'altres. També era rival de Tokugawa Ieyasu. Després de derrotar el Clan Asakura, Maeda va lluitar al costat de Shibata Katsuie a la regió de Hokuriku. Eventualment se li va lliurar un feu que comprenia les províncies de Noto i província de Kaga; aquesta última província, malgrat la seva petita grandària, era altament productiva.

Després de l'assassinat de Nobunaga al Temple Honnō per Akechi Mitsuhide i la subsegüent derrota de Mitsuhide a mans de Hideyoshi Toyotomi, va lluitar contra aquest últim sota el comandament de Shibata Katsuie en la Batalla de Shizugatake. Quan Shibata va ser vençut, Toshiie va passar al servei de Hideyoshi i es va convertir en un dels seus principals generals.

Hideyoshi, abans de la seva mort el 1598, va nomenar Toshiie com a part del consell dels Cinc Regents perquè cuidés el seu Toyotomi Hideyori fins que fos prou gran per poder encarregar-se del govern per si sol. No obstant això, Toshiie va morir tot just un any després del seu nomenament, i va ser substituït pel seu fill Toshinaga.

Enllaços externs[modifica]