Maeglin

De Viquipèdia
Infotaula personatgeMaeglin
Eöl and Aredhel.jpg
Modifica el valor a Wikidata
Tipuself Modifica el valor a Wikidata
Context
Present a l'obraEl Silmaríl·lion Modifica el valor a Wikidata
Universllegendari de Tolkien Modifica el valor a Wikidata
Dades
EspècieNóldor i Síndar Modifica el valor a Wikidata
Gèneremasculí Modifica el valor a Wikidata
Família
MareAredhel Modifica el valor a Wikidata
PareEöl Modifica el valor a Wikidata

Maeglin és un personatge fictici de l'univers de J.R.R. Tolkien, la Terra Mitjana. Va ser el fill d'Eöl, l'Elf Fosc, i de la Dama Blanca dels Ñoldor Aredhel.

El seu nom significa "Esgurd agut" en sindarin.


Aredhel va marxar de Gondolin per viatjar per Beleriand, i als boscos de Nan Elmoth va trobar Eöl, amb qui va estar-se molts anys. Eventualment, van casar-se i van tenir Maeglin. Al néixer, Aredhel va posarli el nom de Lómion, que significa "fill del crepuscle" en quenya. Eöl va posar-li Maeglin quan tenia dotze anys.

Quan Aredhel va abandonar Eöl va emportar-se el fill, però Eöl va seguir-la en secret i durant un judici davant de Turgon a Gondolin, va intentar matar el seu propi fill un cop va ser-li negat el permís per endur-se'l de la ciutat. Aredhel, però, va interposar-se entre Maeglin i el dard enverinat, que va causar la seva mort. Eöl va ser executat.

Maeglon, ara orfe, va ser acollit i educat per Turgon. Va esdevenir un príncep èlfic amb gran reputació, descobrint grans betes de metalls i forjant armes d'acer molt poderoses. La seva mina a Echoriath era anomenada Anghabar (Mina de Ferro). La setena i última porta de Gondolin, la Gran Porta d'Acer, era creació de Maeglin.

Durant la Nirnaeth Arnoediad Maeglin va rebutjar quedar-se a la ciutat com a regent, i va acompanyar Turgon a la batalla.

Però Maeglin desitjava Idril, la filla de Turgon i cosina germana seva. L'amor era sense cap esperança, ja que el casament entre parents tant propers era tabú entre els elfs. I conexiedora dels seus sentiments, Idril rebutjava Maeglin.

Quan l'Edain Tuor va arribar, portant les advertències d'Ulmo a Gondolin, Maeglin seia a la dreta de Turgon i va aconsellar de no fer-li cas, tot i que va ser desautoritzat. El casament posterior entre Tuor i Idril encara va el ennutjar més. Quan, ignorant les ordres de Turgon, va sortir de les muntanyes per buscar metalls, va ser capturat per orcs i portat a Angband. Morgoth va prometre-li Gondolin i Idril a canvi de revelar-li la situació de la ciutat secreta, i Maeglin va acceptar en el que seria la traïció més gran dels dies de l'antigor. Maeglin va tornar a Gondolin sense dir res, i quan les hosts de Morgoth van arribar a la ciutat, va combatre contra Tuor a les muralles. Tuor, però, va aconseguir fer-lo caure muralles avall.

Genealogia de la Casa de Fingolfin[modifica]

Fingolfin === Indis
|
------------------------------------------
| | | | 
Fingon Turgon=Elenwë Aredhel=Eöl Arakáno
| | 
Idril* Maeglin
(* Mare d'Eärendil)