Magatzem

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Magatzem de mercaderies
Per a altres significats, vegeu «botiga d'autoservei».

Un magatzem és un lloc o espai físic per emmagatzemar béns. Els magatzems són usats per fabricants, importadors, exportadors, comerciants, transportistes, clients, etc.

Tipus de productes emmagatzemats[modifica | modifica el codi]

En un magatzem es dipositen les matèries primeres, el producte semiacabats o el producte acabat a l'espera de ser transferit al següent baula de la cadena de subministrament. Es poden també trobar embalatges, peces de recanvi, peces de manteniment... segons decisions de l'empresa.

Serveix com a centre regulador del flux de mercaderies entre la disponibilitat i la necessitat de fabricants, comerciants i consumidors.

Infraestructures[modifica | modifica el codi]

Normalment són construccions grans i planes en les zones industrials de les ciutats. Estan equipats amb:

  • Molls de càrrega per carregar i descarregar camions, o algunes vegades són carregats directament de vies de tren, aeroports o ports marítims,
  • Material d'emmagatzematge, adaptat al producte i la seva rotació d'inventari, com prestatgeries, racks, cantilevers ...

Material de manipulació[modifica | modifica el codi]

Sovint disposen de carretons elevadors frontals, apiladors o portapalets per a la manipulació de mercaderies que són generalment dipositades en palets estandarditzats. Segons el tipus de mercaderia emmagatzemada es pot trobar màquines més específiques com a un pont grua o una grua.

Alguns magatzems estan completament automatitzats, sense comptar amb prou feines amb treballadors al seu interior. En aquests casos, la manipulació de mercaderia es realitza amb màquines d'emmagatzematge i desemmagatzematge coordinades per controladors programables i ordinadors amb el programari apropiat.

Aquest tipus de magatzems automatitzats, es poden utilitzar per a mercaderies de temperatura controlada en els quals la disponibilitat d'espai és menor a causa de l'alt cost que la refrigeració suposa per a l'empresa. També s'empren per a aquelles matèries o mercaderies que per la seva perillositat en la manipulació, o la seva elevada rotació de l'inventari rendibilitzen l'elevat cost que suposa la posada en marxa d'aquest tipus d'instal·lacions.

Processos i sistema[modifica | modifica el codi]

Els processos comuns d'un magatzem són:

El sistema necessari per a la gestió d'un magatzem és un sistema de gestió de magatzem.

Evolució[modifica | modifica el codi]

La major tensió de fluxos entre l'oferta i la demanda, ha originat un petit declivi dels magatzems tradicionals a causa de la introducció gradual del sistema de producció anomenat JIT (Just In Time), que és un conjunt de tècniques dissenyades a millorar la taxa interna de retorn d'un negoci van amb la reducció de matèries primeres i productes semielaborats.

Malgrat això i de l'assessorament ofert per consultores especialitzades, la distància entre el fabricant i el venedor ha crescut considerablement en molts aspectes i caldrà almenys un magatzem per país o per regió en una cadena de subministrament per a una gamma de productes donada.

L'objectiu primordial de les empreses que introdueixen un sistema de magatzems en la seva cadena de subministrament és l'optimització de costos, espais i recorreguts. Per a això s'empren tècniques derivades de l'enginyeria i de la investigació d'operacions enfocades sobre aspectes vitals com la localització del o dels magatzems, distribució tant interna com externa de l'espai en els mateixos, elecció del tipus d'estructura d'emmagatzematge adequada, gestió eficaç dels recorreguts i manipulacions dins del magatzem, optimització de l'espai de càrrega en els diferents mitjans de transport, creació de rutes de transport tendents a reduir desplaçaments o maximitzar la càrrega transportada i disseny de sistemes de gestió i administració àgils.

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Magatzem Modifica l'enllaç a Wikidata