Magawa (rata de Gàmbia)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula personatgeMagawa
Tipusanimal individual
animal de treball
rata de Gàmbia
Rat Modifica el valor a Wikidata
Dades
Gèneremascle Modifica el valor a Wikidata
Ocupaciódesminador Modifica el valor a Wikidata
NaixementRegió de Morogoro Modifica el valor a Wikidata, 25 novembre 2013 i novembre 2013 Modifica el valor a Wikidata
Mort9 gener 2022 i gener 2022 Modifica el valor a Wikidata
Altres
Membre deHeroRATs Modifica el valor a Wikidata
Una rata detectora (HeroRAT) rebent la seva recompensa després de fer feina

Magawa (Morogoro, Tanzània, 25 de novembre de 2013 - 2022) va ser una rata de Gàmbia mascle detectora de mines. Va rebre el setembre de 2020 la Medalla d'or del People's Dispensary for Sick Animals per la seva gran feina de detecció de mines que ha salvat moltes vides. Fins a la seva jubilació el juny del 2021, l'heroi rosegador va ajudar a detectar 71 mines terrestres i 38 altres artefactes explosius.[1]

Biografia[modifica]

Magawa, com molts altres dels HeroRats, va néixer al camp que l'APOPO, una ONG belga, té a Tanzània, el 2013. S'hi crien rates de Gàmbia, una espècie de rosegador subsaharià, per tal d'entrenar-les a la detecció de mines. L'olfacte molt sensible de l'animal, la facilitat per a transportar-lo i el seu pes lleuger (Magawa que fa uns 70 cm només pesa 1,230 kg[2]) fan d'aquesta espècie un detector de mines molt eficaç sense que s'arrisqui la seva vida.

Després del seu entrenament, el 2016 s'envià Magawa a la zona de Siem Reap a Cambodja, país on encara romanen moltes mines ocultes d'ençà de la Guerra del Vietnam i els conflictes ulteriors.

Al cap de quatre anys de servei l'animalet, que portava un arnès durant la seva feina de detecció, havia esdevingut el desminador més eficaç del programa, essent capaç d'explorar una superfície de terreny d'uns 200 m² quan un humà amb detector de metalls necessitaria entre un a quatre dies.[3]

Referències[modifica]

  1. «Es jubila Magawa, la rata heroïna de Cambodja que ha trobat desenes de mines antipersona». ccma.cat, 05-06-2021. [Consulta: 6 juny 2021].
  2. «About Magawa». APOPO.org. [Consulta: 8 juny 2021].
  3. «Magawa, le rat géant récompensé pour avoir détecté des mines antipersonnel au Cambodge» (en francès). Geo. [Consulta: 8 juny 2021].

Enllaços externs[modifica]