Magdalenià superior

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula de grup humàMagdalenià superior
Tipuscultura arqueològica Modifica el valor a Wikidata
Part depaleolític superior Modifica el valor a Wikidata

El magdalenià superior és una fase de la cultura del magdalenià, al paleolític superior.

Té tres estadis:

  • Magdalenià superior, estadi I, caracteritzat pels prototipus d'arpons. Es troben moltes estatuetes d'embalum rodó, fetes amb banya buida de ren i de vegades de marfil. També es troben els anomenats "bastons de comandament"; són bastons perforats de banya de ren que -tot i el seu nom- no se sap per a què s'utilitzaven. Apareixen les primeres figures de peix i de cap de cavall. El gravat es desenvolupa, existint algunes plaques de pedra calcària que representen sobretot animals. També existeixen gravats en ossos i en banyes de ren i als bastons de comandament. També es coneixen algunes peces modelades amb argila. S'han fet algunes troballes d'art decoratiu, consistent en motius geomètrics, principalment espirals. La pintura és policromada i la perspectiva s'ha redreçat. El traç és més fi. De vegades es grava els animals abans de pintar-los.
  • Magdalenià superior, estadi II, caracteritzat per arpons d'una sola filera de dents i per l'existència de tridents; existeixen també puntes de mosca magdaleniana de sílex.
  • Magdalenià superior, estadi III, caracteritzat per arpons de doble filera de dents, burís "pic de lloro", puntes azilianes, micro-raspadors curts, micròlits geomètrics i puntes pedunculars.

Durant aquesta fase es troben baixos relleus en simples buits, que representen cavalls, cabres, bisons, peixos, ocells i de vegades figures humanes. Es coneixen també molts dibuixos de files de cavalls de cap desproporcionadament gran.

Bibliografia[modifica]

  • Alimen, Maria-Henriette; Marie-Joseph Steve, P. Prehistoria (en castellà). 1a ed., 1970, p. . ISBN 84-323-0034-9. 

Vegeu també[modifica]