Magnesiotantalita

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Infotaula de mineralTantalita-(Mg)
Fórmula química (Mg,Fe2+)(Ta,Nb)2O6
Localitat tipus mina Lipovka (Lipovskaya Mine; Lipovaya Mine), Lipovka pegmatite field, Rezh District, Sverdlovskaya Oblast', Middle Urals, Urals Region, Rússia
Classificació
Categoria òxids
Nickel-Strunz 10a ed. 4.DB.35
Nickel-Strunz 9a ed. 4.DB.35
Nickel-Strunz 8a ed. IV/D.18
Propietats
Sistema cristal·lí ortoròmbic
Estructura cristal·lina a = 14,33Å; b = 5,735Å; c = 5,058Å;
Simetria mmm (2/m 2/m 2/m) - dipiramidal
Color negre
Tenacitat fràgil
Duresa 5,5
Lluïssor metàl·lica
Color de la ratlla vermell marronós
Diafanitat opaca
Densitat 6,73 g/cm3 (mesurada);
Més informació
Estatus IMA aprovat
Codi IMA IMA2002-018
Referències [1]
Modifica les dades a Wikidata

La tantalita-(Mg) o magnesiotantalita és un mineral de la classe dels òxids, que pertany al grup de la columbita. El seu nom prové de la seva relació amb la ferrotantalita i el seu contingut de magnesi com a catió dominant.

Característiques[modifica]

La tantalita-(Mg) és un òxid de fórmula química (Mg,Fe2+)(Ta,Nb)2O6. Cristal·litza en el sistema ortoròmbic. La seva duresa a l'escala de Mohs és 5,5. Segons la classificació de Nickel-Strunz, la Tantalita-(Mg) pertany a "04.DB - Metall:Oxigen = 1:2 i similars, amb cations de mida mitja; cadenes que comparteixen costats d'octàedres" juntament amb els següents minerals: argutita, cassiterita, plattnerita, pirolusita, rútil, tripuhyita, tugarinovita, varlamoffita, byströmita, tapiolita-(Fe), tapiolita-(Mn), ordoñezita, akhtenskita, nsutita, paramontroseïta, ramsdellita, scrutinyita, ishikawaïta, ixiolita, samarskita-(Y), srilankita, itriorocolumbita-(Y), calciosamarskita, samarskita-(Yb), ferberita, hübnerita, sanmartinita, krasnoselskita, heftetjernita, huanzalaïta, columbita-(Fe), tantalita-(Fe), columbita-(Mn), qitianlingita, columbita-(Mg), magnocolumbita, tantalita-(Mg), ferrowodginita, litiotantita, litiowodginita, titanowodginita, wodginita, ferrotitanowodginita, wolframowodginita, tivanita, carmichaelita, alumotantita i biehlita.

Referències[modifica]

  1. «Tantalite-(Mg)» (en anglès). Mindat. [Consulta: 7 novembre 2015].