Matinera de Horsfield

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Malacocincla sepiaria)
Infotaula d'ésser viuMatinera de Horsfield
Malacocincla sepiaria Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Dades
Pes26 g (pes adult) Modifica el valor a Wikidata
Estat de conservació
Risc mínim
UICN22715814 Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneAnimalia
FílumChordata
ClasseAves
OrdrePasseriformes
FamíliaSylviidae
GènereMalacocincla
EspècieMalacocincla sepiaria Modifica el valor a Wikidata
Horsf., 1821

La matinera de Horsfield[1] (Malacocincla sepiaria) és una espècie de ocell passeriforme de la família dels pel·lornèids pròpia del sud-est asiàtic. El seu nom comú commemora al seu descobridor, el naturalista estatunidenc Thomas Horsfield.[2]

Descripció[modifica]

Aquesta espècia té un cos relativament petit (14 cm). La corona és de color gris. La brida és de color blanquinós i el coll és blanc. El pit és de color gris, al mig de la panxa és blanca i pels costats són grocs. Les cuixes són marrons. La part inferior de la cua és vermellosa. La part inferior del cos és marró. El cap i les natges són de color vermell. el bec és pesat. Es diferencia amb altres espècies de Malacocincla asiàtiques: la corona és més grisa i fosca, sense una línia de celles pàl·lida. Les llesques són marrons vermellosos, bec superor negre, bec inferior blavós, potes rosades. Estima i s'enfila per plantes curtes. Viu sol, en parella o en grups reduïts. Li agrada l'enrenou i li agrada investigar.

Els nius tenen forma de plat, desordenats, de fulles seques teixides amb fines fibres, amagades a prop del terra. Els ous són de color rosa, tenen taques vermelles i en ponen 2 ous. Es reprodueix durant tot l'any.

Distribució i hàbitat[modifica]

Es troba al sud de la península malaia i les illes de Sumatra, Borneo i Java. El seu hàbitat natural són els boscos humits tropicals tant de muntanya mitjana com de baixa altitud.

Subespècies[modifica]

Es reconeixen les següents:[3]

  • M. s. tardinata Hartert, 1915 - península malaia
  • M. s. barussana Robinson & Kloss, 1921 - Sumatra
  • M. s. sepiaria (Horsfield, 1821) - Java i Bali
  • M. s. rufiventris Salvadori, 1874 - oest i sud de Borneo
  • M. s. harterti Chasen & Kloss, 1929 - nord i est de Borneo

Referències[modifica]

  1. Lepage, Denis. «Avibase - la base de dades mundial d'ocells». [Consulta: 1r març 2021].
  2. Beolens, Bo; Watkins, Michael. Christopher Helm. Whose Bird? Men and Women Commemorated in the Common Names of Birds (en anglès), 2003, p. 170. 
  3. «Babblers, scimitar babblers, ground babblers, Alcippe fulvettas» (en anglès). IOC World Bird List v11.1 per Frank Gill, David Donsker i Pamela Rasmussen (Eds), 2019. [Consulta: 1r març 2021].