Mallerenga cuallarga eurasiàtica

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Mallerenga cuallarga)
Infotaula d'ésser viuMallerenga cuallarga eurasiàtica
Aegithalos caudatus Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Enregistrament

Cant Modifica el valor a Wikidata

Dades
Envergadura18 cm Modifica el valor a Wikidata
Nombre de cries9,8 Modifica el valor a Wikidata
Estat de conservació
Risc mínim
UICN103871923 Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneAnimalia
FílumChordata
ClasseAves
OrdrePasseriformes
FamíliaAegithalidae
GènereAegithalos
EspècieAegithalos caudatus Modifica el valor a Wikidata
Linnaeus, 1758
Distribució

Modifica el valor a Wikidata

La mallerenga cuallarga eurasiàtica,[1] mallerenga cuallarga o senyoreta[2] (Aegithalos caudatus) és una espècie d'ocell de la família dels egitàlids (Aegithalidae).[3][4] És un ocell insectívor distribuït per Euràsia, comú en tota mena de boscos oberts i amb abundant sotabosc. El seu estat de conservació es considera de risc mínim.[5]

Té una cua molt llarga (7,5 cm) comparada amb la llargada total del cos (14 cm). El plomatge és una combinació molt vistosa de rosa, negre i blanc. Tant el mascle com la femella són iguals i els juvenils realitzen la muda completa cap al plomatge adult abans del primer hivern.

A l'hivern, se'n detecten petits desplaçaments en estols i a la nit se'ls pot veure dormir agrupats, potser per protegir-se del fred.[6]

Tota l'etapa reproductiva transcorre dalt d'un arbre o arbust dels boscos de tota classe i de totes les alçades. El niu que construeix és desproporcionat respecte de la mida del constructor. El nial, ovalat i cobert de liquen i teranyines per fora, té una petita entrada a la part superior i és d'una mida considerable. En el seu interior, al març-maig, la femella pon 8 o 12 ous i els cova durant 16 dies. 14 dies seran necessaris abans que els novells ocells no deixin el cau i, en el decurs d'aquest temps, ambdós progenitors els encebaran.

Noms comuns[modifica]

Al Penedès es coneix com primavera cuallarga.[7]

Galeria[modifica]

Referències[modifica]

  1. «Mallerenga cuallarga eurasiàtica». Cercaterm. TERMCAT, Centre de Terminologia. Rev. 20/02/2021 (català)
  2. Diccionari Normatiu Valencià [Consulta: 7 agost 2014]. 
  3. «Bushtits, leaf warblers, reed warblers» (en anglès). IOC World Bird List Version 12.2. International Ornithologists' Union, juliol 2022.
  4. del Hoyo, Josep. All the birds of the world (en anglès). Barcelona: Lynx editions, 2020, p. 631. ISBN 978-84-16728-37-4. 
  5. BirdLife International. «Long-tailed Tit. Aegithalos caudatus» (en anglès). Llista Vermella d'Espècies Amenaçades de la UICN. Unió Internacional per a la Conservació de la Natura, 2016. [Consulta: 23 novembre 2022].
  6. Lalueza i Fox, Jordi: El llibre dels ocells de Catalunya. Editorial De Vecchi - Edicions Cap Roig. Barcelona,1987,pàgina 95. ISBN 84-315-0434-X
  7. «Primavera. Nom penedesenc de les mallerengues, ocells de la família dels pàrids, migratoris i de costums arbòries». Institut d'Estudis Penedesencs. [Consulta: 29 novembre 2021].

Enllaços externs[modifica]