Mammea americana

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Vegeu també Mamey (desambiguació)
Infotaula d'ésser viuMammea americana Modifica el valor a Wikidata

Fruit sencer i tall longitudinal del fruit Modifica el valor a Wikidata
Estat de conservació
Dades insuficients
UICN61987920 Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegnePlantae
OrdreMalpighiales
FamíliaCalophyllaceae
GènereMammea
EspècieMammea americana Modifica el valor a Wikidata
L.

Mammea americana, amb el nom comú d'"albercoc tropical",[1] albercoc sud-americà o mamey groc,[2] és un arbre de fulla persistent dins la família Calophyllaceae, amb fruit comestible. També ha estat classificat dins la família Guttiferae Juss. (1789)[3] Sovint és confós amb Pouteria sapota, també anomenat mamey roig en alguns països.[4]

Descripció[modifica]

Fulles i fruit

És un arbre d'entre 18 i 21 m d'alt d'aparença similar a (Magnolia grandiflora).[3] Les seves fulles són posades i coriàcies de fins a 10 cm de llargada. Les flors són flairoses. El fruit és una baia rodona o lleugerament irregular amb la pèla marró grisenca. Té un diàmetre d'entre 10 a 20 cm. La seva polpa és de color taronja o groga i no és fibrosa i pot tenir diverses textures. Els fruits contenen d'una a quatre llavors de color marró d'uns 6 cm de llargada.

Distribució i hàbitat[modifica]

Aquest arbre prové de l'Amèrica del Sud tropical. El 1529 ja va ser inclòs per Oviedo en el seu llibre sobre els Fruits del Nou Món. S'ha introduït a diverses regions del Vell Món: Àfrica occidental, particularment a Sierra Leone, Zanzíbar, sud-est asiàtic, Hawaii i Florida. És un arbre molt sensible a les baixes temperatures, però és força resistent a les plagues i les malalties fitopatològiques.

100 grams tenen un valor energètic de 213 KJ. A les Antilles franceses se n'elabora un licor aromàtic anomenat Eau de Créole, o Crème de Créole, que es destil·la a partir de les seves flors. En alguns llocs d'Amèrica del Sud diverses parts de la planta s'usen com insecticida natural.

Notes[modifica]

  1. Love K, Bowen R, Fleming K. «Twelve Fruits with Potential Value-Added and Culinary Uses». Honolulu (HI): University of Hawaii, 2007.
  2. Ecured - Mamey amarillo
  3. 3,0 3,1 Morton, J. 1987. Mamey. p. 304–307. In: Fruits of warm climates. Julia F. Morton, Miami, FL.
  4. Ecured - Mamey colorado

Referències[modifica]

  • Mendes, John (1986). Cote ce Cote la: Trinidad & Tobago Dictionary. Arima, Trinidad.

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Mammea americana