Mamografia

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Mamografia.

Mamografia és el procediment d'usar baixes dosis de raigs X (normalment al voltant de 0.7 mSv) per examinar la mamella humana i usar-ho en el diagnòstic i també com a eina de revisió. L'objectiu de la mamografia és la detecció el més aviat possible del càncer de pit, normalment a través de la detecció de masses característiques i/o de microcalcificacions. Es creu que les mamografies redueixen la mortalitat per aquest tipus de càncer. Cap altra tècnica radiològica s'ha demostrat que redueixi el risc però l'autoexamen del pit i l'examen mèdic es consideren essencials per la vigilància del pit.

En molts països la mamografia de rutina en les dones de més edat és encoratjada com una tècnica d'anàlisi per a diagnosticar el càncer. Els mamogrames han estat controvertits des de l'any 2000, quan es va publicar un article que destacava els resultats dels dos estudis de més qualitat.[1]

Com les altres tècniques que usen raigs X es fan servir dosis de radiació ionitzant per a fer les imatges que és analitzada pels radiòlegs buscant-hi coses anormals. És habitual usar raigs X de longitud d'ona més gran que els que s'utilitzen en la radiografia dels ossos.

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. Miller AB. «Is mammography screening for breast cancer really not justifiable?». Recent Results Cancer Res., vol. 163, 2003, pàg. 115–28; discussion 264–6. PMID: 12903848.

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Mamografia