Manuel Manquiña

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaManuel Manquiña

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement2 agost 1953 Modifica el valor a Wikidata (70 anys)
Vigo (Pontevedra) Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióactor, comediant, actor de televisió Modifica el valor a Wikidata

IMDB: nm0543666 TMDB.org: 264955 Modifica el valor a Wikidata

Manuel Juan Francisco del Cristo de la Victoria Prieto Comesaña, conegut artísticament com a Manuel Manquiña (Vigo, Galícia, 2 d'agost de 1953), és un actor espanyol. La seva marxa en el món de la interpretació comença en els anys 1980.[1]

Biografia[modifica]

Va començar la seva carrera en programes humorístics de la Televisió de Galícia i a diverses pel·lícules dirigides per directors gallecs com Antonio Blanco i Xavier Villaverde. Va saltar a la fama pel seu paper en la pel·lícula de 1997 de Juanma Bajo Ulloa Airbag, que li va valer una nominació al premi Goya al millor actor revelació. Posteriorment va aparèixer en l'èxit de taquilla Torrente, el brazo tonto de la ley.

Amb més de 30 pel·lícules en el seu currículum, el vigués Manuel Manquiña ha intervingut en alguns dels títols més destacats del cinema espanyol dels últims anys, activitat que ha compaginat amb la interpretació i la direcció teatral (Héroes, Historias de Bolsillo, escrites també per l'actor) i la televisió (Moncloa ¿dígame?, Manolito Gafotas, Manolo y Benito Corporeision...).

A més ha protagonitzat monòlegs d'humor i ha participat i cantat en gires de Siniestro Total i el programa infantil Xabarín Club. Una altra sèrie per la que Manquiña és ben conegut és per la seva interpretació del personatge Martínez el Facha per al canal de YouTube de la revista El Jueves.[2] Actualment és personatge fix en la sèrie Era Visto! emesa per les nits a TVG.

En l'àmbit polític, ha manifestat públicament les seves discrepàncies amb el nacionalisme gallec pel que fa a la normalització lingüística; ha donat suport a l'associació espanyolista Galicia Bilingüe i en els seus monòlegs se'n burla dels seus monòlegs de les posicions defensades pel galleguisme.

« “En Galicia, en Galego?” Mira, vai tomar polo cu! (...) E todo por que? Porque un grupo de zumbaos empregan un poder de presión para quererlle dicir á xente o que ten que facer. Eu creo na liberdade do individuo, non no bilingüismo nin no trilingüismo. »
— Extracte d'una entrevista realitzada per Alberto Ramos a l'actor i publicada a Praza Pública el 21 d'abril de 2013.[3]

Filmografia parcial[modifica]

Televisió[modifica]

Personatges fixos[modifica]

Personatges episòdics[modifica]

Altres col·laboracions[modifica]

  • En teatre ha actuat en Pop Corn (1998), obra escrita per Ben Elton, dirigida i adaptada per Juanma Bajo Ulloa; l'espectacle Va de risas, amb Luis Zahera i Dani Mateo; de nou amb Zahera al monòleg teatral Noites de Retranca (2011); i aquest mateix any l'espectacle d'humor O indignado.
  • Entre els anys 2000 i 2002 va participar en diversos monòlegs de El club de la comedia.
  • Va participar en el 6è treball del grup gallec de hiphop Comando Parke, Instinto animal (2008).

Premis i nominacions[modifica]

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]