Manuel Pérez Saldanya

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula de personaManuel Pérez Saldanya
Biografia
Naixement 7 febrer 1962 (57 anys)
València
Formació Universitat de València
Activitat
Ocupació Catedràtic
Ocupador Universitat de València
Modifica les dades a Wikidata

Manuel Pérez Saldanya (València, 1962) és un filòleg valencià, membre de la Secció Filològica de l'Institut d'Estudis Catalans.

Pérez Saldanya es llicencià el 1985 en Filologia Hispànica (secció: valencià) a la Universitat de València, on imparteix classes com a professor titular del Departament de Filologia Catalana. També forma part de l'Institut Interuniversitari de Filologia Valenciana

Va ser membre de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua entre el 2003 i el 2016, institució de la qual va ser vicepresident i també va exercir les funcions de president després de la dimissió de l'anterior presidenta Ascenció Figueres el 2011.[1] El novembre del mateix any es presentà a les eleccions per a ser president, en què finalment fou elegit Ramon Ferrer.[2] El 2016 va cessar com a membre de l'acadèmia a conseqüència del procés de renovació d'acadèmics.

Obra[modifica]

Manuel Pérez Saldanya ha conreat el camp de la recerca en dos vessants, la gramàtica històrica catalana i la teoria lingüística sincrònica, en les quals ha publicat diversitat d'articles i contribucions ressenyables, com Del llatí al català. Morfosintaxi verbal històrica (Universitat de València, 1998), Els sistemes modals d’indicatiu i de subjuntiu (PAM/IIFV, 1988) o Diccionari de lingüística (Colomar, 1998, en col·laboració amb Rosanna Mestre i Ofèlia Sanmartín). També ha codirigit la Gramàtica del català contemporani (3 vols., Empúries, 2002), en col·laboració amb Joan Solà, Joan Mascaró i Maria Rosa Lloret.

A més, el professor Pérez Saldanya ha editat tres poemaris:

  • Bastit de pluja (1983)
  • La ruta de l'heura (1983)
  • Teoria dels crepuscles (2003)

Premis[modifica]

Ha rebut el Premi Sanchis Guarner/Unitat de la Llengua Catalana de l'Associació Jaume I, l'any 2000 (pel llibre Del llatí al català) i l'any 2002 (pel llibre dirigit en coordinació Gramàtica del català contemporani).

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]


Precedit per:
Ascensió Figueres i Górriz
AVL
President de
l'Acadèmia Valenciana de la Llengua

(Interinament)

2011-2011
Succeït per:
Ramón Ferrer Navarro