Vés al contingut

Mapa de Vesconte Maggiolo

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Mapa del Vescomte Maggiolo)
Infotaula documentMapa de Vesconte Maggiolo

El Mapa de Vesconte Maggiolo és un mapamundi dibuixat com una carta portolana creat el 1516 a Nàpols pel cartògraf Vesconte Maggiolo. Aquest mapa és notable per la seva detallada representació de les costes d'Amèrica de l'Est incloent allò que es va batejar com Índia, que avui dia coneix com "West Indies" al món anglosaxó.[1]

Descripció

[modifica]

El mapa de Maggiolo, que de fet és com una carta nàutica, mostra una àmplia extensió geogràfica que inclou les costes orientals d' Amèrica, Europa, Àfrica i Àsia. Aquest tipus de mapes eren essencials per a la navegació durant el Renaixement, proporcionant informació crucial sobre les rutes marítimes i els ports.[2]

Història

[modifica]

Vesconte Maggiolo (1478 – 1549/1561) fou un destacat cartògraf italià, nascut a Gènova. El 1511, es va traslladar a Nàpols, on va produir diversos atles nàutics. El seu treball és conegut per la precisió i el detall, característiques que es reflecteixen en el seu mapa de 1516. El 1527 va deixar un mapa que descriu els viatges de Verrazzano. Aquest mapa va tenir un error important (suposat "Mar Verrazzano" amb el seu "Istmo Verrazzano", com Giovanni va descriure incorrectament el continent nord-americà). Aquest error va seguir apareixent en mapes per més d'un segle. Una copia d'aquest mapa de 1527 ha estat destruït durant la Segona Guerra Mundial.[3][4]

Característiques

[modifica]
  • Data de creació: 1516
  • Material: Pergamí
  • Dimensions: Aproximadament 100 x 60 cm
  • Contingut: Representa les costes des d' Amèrica de l' Est fins a l' Índia, incloent detalls d' illes, ports i rutes marítimes.

Importància

[modifica]

El mapa de Maggiolo és un exemple significatiu de la cartografia renaixentista. La seva precisió i detall van ajudar els navegants de l'època a explorar i comerciar de manera més efectiva. A més, aquest mapa és una valuosa font històrica que ofereix una visió de com s'entenia el món al segle XVI.

Conservació

[modifica]

El mapa original es conserva a la Biblioteca Ambrosiana de Milà, Itàlia. Malgrat els danys soferts durant la Segona Guerra Mundial, s' han realitzat reproduccions que permeten el seu estudi i apreciació.


Referències

[modifica]
  1. «Storia della cartografia antica» (en italià). Libero.it. [Consulta: 18 agost 2024].
  2. «16th Century Pennsylvania Maps». Historical Maps of Pennsylvania. [Consulta: 18 agost 2024].
  3. Morison, Samuel Eliot. The European Discovery of America: The Northern Voyages. Nova York: Oxford University Press, 1971, p. 283. ISBN 0-19-215941-0. 
  4. Giovanni Da Verrazzano, “Life” – Centro Studi Da Verrazzano. Arxivat 2012-01-15 a Wayback Machine.

Bibliografia

[modifica]
  • Navigazione e carte nautiche nei secoli XIII-XVI, Génova, SAGEP, 1983.
  • Corradino Astengo, Der genuesische Kartograph V. M. und sein Werk, en ‘'Cartographica Helvetica'', 1996, n. 13, pp. 9-17.
  • Corradino Astengo, ‘'La cartografia nautica mediterranea dei secoli XVI e XVII'', Genova 2000, pp. 80-88 e 149-192.
  • Corradino Astengo, ‘'La Tradición de Gráfico del Renacimiento en el Mediterráneo'', en ‘'La Historia de Cartografía, Volumen Tres (Parte 1): Cartografía en el Renacimiento europeo'', Editado por David Woodward, Chicago, Universidad de Prensa de Chicago, 2007, pp. 174-262.
  • Corradino Astengo, ‘'Vesconte Maggiolo (alias Vesconte de Maiolo, Vesconte de Maiollo)'', en Cartografi en Liguria (secoli XIV-XIX) un cura di Massimo Quaini, Genova, Brigati, 2007, pp. 72@–75.

Enllaços externs

[modifica]