Modelisme

De Viquipèdia
(S'ha redirigit des de: Maqueta)
Salta a: navegació, cerca
Maqueta d'un vaixell

El modelisme consisteix a una reproducció, que si és física pot ser a diferent escala, d'objectes, processos, sistemes o espais, que poden ser reals o imaginaris. Un exemple d'escala augmentada pot ser una figura d'insecte.

Una maqueta o model es pot realitzar per motius de màrqueting i comercials, educatius, informatius, d'experimentació, d'investigació, de qualitat, artístics, d'estudi, com a part d'un procés o lúdic, entre d'altres. Les maquetes són típiques en arquitectura, enginyeria i programació informàtica (pàgines web, intranets, etc). La modelització és un pas sovint previ a la simulació i l'optimització (també maximitzacions i minimitzacions) o una eina per a obtenir dades empíriques.

Modelisme arquitectònic[modifica | modifica el codi]

Una modelització de Manhattan

Quan es refereix a edificis i monuments, l'escala és sovint 1:25.[1]

El procés comença amb l'obtenció de plànols, i fotografies dels immobles. A partir d'aquí s'obté l'estructura. Les portes i finestres es fan de poliuretà, a partir de motlles de silicona. Acabada l'estructura, i gravades les pedres o peces que la formen, i fets els forats de les portes i finestres es col·loquen les cornises, balustrades, baranes, etc. En darrer terme es posa la coberta.

Després es donen dues capes d'imprimació. Finalment es pinta la maqueta.

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. Diccionario de Arte II (en castellà). Barcelona: Biblioteca de Consulta Larousse. Spes Editorial SL (RBA), 2003, p.60. DL M-50.522-2002. ISBN 84-8332-391-5 [Consulta: 3 desembre 2014]. 

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Modelisme Modifica l'enllaç a Wikidata