Maquinista

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Suport càmera per fer travelling

L’ofici de maquinista ha evolucionat en el transcurs dels segles en el món de l’espectacle. Al Segle XVII, el maquinista és un enginyer, com ho va ser Giacomo Torelli (1608 -1678), la responsabilitat del qual no se separa de la decoració. Al Segle XIX, les dues funcions són clarament separades: el maquinista s'ocupa de la maquinària per equipar i accionar un decorat. Anomenat tècnic de plató, avui té un paper nou a més a més de les funcions tradicionals:

En el món del cinema, el maquinista és responsable dels sistemes de fixació de la càmera (del senzill peu a les grues més evolucionades) i dels desplaçaments d'aparells efectuats amb aquests sistemes.

Així, per una càmera per fer travelling, és ell que instal·la el sistema i empeny el carretó durant les preses. És un col·laborador de l’operador de càmera.

El maquinista també és responsable de la instal·lació dels sistemes penjats en general sobre un plató, destinats a la instal·lació d'il·luminació, per exemple. Ha de tenir bons coneixements de mecànica, i en treballar la fusta i el metall.