María Ángela Nieto Toledano

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula de personaMaría Ángela Nieto Toledano
Biografia
Naixement 1r març 1960 (59 anys)
Madrid
Educació Universitat Autònoma de Madrid
Activitat
Ocupació Química i biòloga molecular
Premis
Modifica les dades a Wikidata

María Ángela Nieto Toledano (Madrid, 1 de març de 1960), també coneguda com a Ángela Nieto és una bioquímica i biòloga molecular espanyola.

Trajectòria professional[modifica]

Es va doctorar per la Universitat Autònoma de Madrid en 1987 pel seu treball en interaccions proteïnes àcids nucleics (CBM SOTA CSIC-UAM, Director: Enrique Palacián). In 1988, es va traslladar a l'Institut de Recerques Biomèdiques AS a Madrid per estudiar mort cel·lular programada (Mentor: Abelardo López-Rivas). En 1989, es va unir al National Institute for Medical Research a Londres per treballar amb David Wilkinson en l'aïllament de gens implicats en el desenvolupament del sistema nerviós. En 1993 va aconseguir una posició de Científica Titular (CSIC) en l'Institut Cajal de Madrid, i des de llavors dirigeix un grup interessat en els moviments cel·lulars durant el desenvolupament embrionari i les patologies l'adult. Van caracteritzar la família Snail de factors de transcripció, mostrant el seu paper crucial en la inducció de la transició epiteli-mesènquima (EMT) en embrions (1992-1994; i.i. Science 1994). Aquest treball ja suggeria que la reactivació de Snail podria estar implicada en la delaminació de cèl·lules canceroses del tumor primari. En 2000, amb Amparo Cano, van mostrar que Snail és un potent repressor de la I-cadherina, conferint propietats migratòries i activant-se en el front d'invasió tumoral (Nat Cell Biol., 2000). Aquest estudi va contribuir a l'inici del camp Snail-EMT-càncer identificat per ISI com "Emerging Research Front" en Molecular Medicine.[1]

En 2000, va ser promocionada a Investigadora Científic, Directora del departament de Neurobiologia del Desenvolupament i triada EMBO member. El seu grup va trobar després que Snail regula el cicle cel·lular i confereix resistència a la mort, afavorint la migració enfront de la divisió cel·lular i conferint avantatge a les cèl·lules embrionàries i tumorals per aconseguir territoris distants i formar teixits o metàstasis, respectivament (Gens & Dev, 2004). Fou promocionada a Professora de Recerca en 2004 i aquest any es va traslladar amb el seu grup a Alacant, a l'Institut de Neurociències (CSIC-UMH). Allí han trobat que la reactivació de Snail en el ronyó adult és suficient i necessària per induir fibrosis i fallada renal, i que el seu bloqueig pot revertir la fibrosi induïda en diversos models animals (EMBO J., 2006; Nature Medicine, 2015). Snail té també un paper prominent en el desenvolupament i l'homeòstasi dels ossos, i la seua expressió desregulada dóna lloc a acondroplàsia (la forma més comuna de nanisme en humans, Dev. Cell, 2007) i a una mineralització deficient en adults (osteomalàcia, EMBO J., 2009). Tornant als processos fonamentals del desenvolupament embrionari, han mostrat que la repressió mútua entre Snail i un altre factor de transcripció (Sox3) defineix els territoris embrionaris assegurant la formació del sistema nerviós (Dev. Cell, 2011), i pel que fa a la progressió del càncer, han mostrat que l'EMT és un procés dinàmic i reversible, necessari per a la disseminació de cèl·lules tumorals, però que ha de reprimir-se per a la formació de metàstasi (Càncer Cell, 2012), canviant el concepte per al disseny de teràpies anti-metastàsiques (Science, 2013). L'EMT va ser acceptada des de l'inici pels biòlegs del desenvolupament però no tant pels oncòlegs. No obstant això, ara s'ha convertit en un dels principals temes de recerca en càncer (discutit en Nieto, Ann. Rev. Cell Dev. Biol., 2011; Nieto et al, Cell, 2016, en premsa), i constitueix l'eix central i la major contribució de la seua investigació.

Actualment compagina el seu càrrec de Directora de la Unitat de Neurobiología del Desenvolupament de l'Institut de Neurociencias, CSIC-UMH d'Alacant, amb altres tasces dintre de institucions, tant públiques com privades entre elles:

 • Presidenta de la Societat Espanyola de Biologia del Desenvolupament (SEBD).
 • Delegada Científica per Espanya en el European Molecular Biology laboratory (EMBL) and the European Molecular Biology Conference (EMBC). Vice-chair of EMBL
 • Membre del Board of Directors of the International Society of Differentiation
 • Membre del European Molecular Biology Organization (EMBO)
 • Membre de l'Acadèmia Europea (Acadèmia Europaea)
 • Membre del CONCYTEC. Comitè Permanent de Ciència i Tecnologia de la Generalitat Valenciana.
 • Membre de l'Alt Consell Consultiu de la Generalitat Valenciana.
 • Membre del Comitè Científic de L’Institute de Genomique Fonctionelle (IGFL). Lió. França
 • Membre del Comitè Científic del CNIO (Centre Nacional de Recerques Oncològiques)
 • Membre del Comitè Científic del CRG (Center for Genomic Regulation), Barcelona
 • Membre del Comitè Científic de l'Hospital Ramón y Cajal, Madrid.

Premis i reconeixements[modifica]

 • 2004: Premi de la Fundación Carmen y Severo Ochoa
 • 2005: Premi Francisco Cobos a la Investigación Biomédica
 • 2006: Premi Alberto Sols a la Millor Labor Investigadora
 • 2008: Conferència L'Oréal-UNESCO Congrés SEBBM
 • 2009: Premi Rei Jaume I en Investigació Bàsica[2]
 • 2015: Distinció de la Generalitat Valenciana al Mèrit Científic als Premis 9 d'Octubre[3][4]

Publicacions[modifica]

Al llarg de la seua carrera investigadora ha realitzat diverses publicacions, des de treball original a revisions, al temps que ha fet publicacions en revistes especialitzades i contribucions en obres col·lectives, entre les que podem destacar:

 • Cano, A., Pérez, M. A., Rodrigo, I., Locascio, A., Blanco, M. J., Del Barrio, M. G., Portillo, F. and Nieto, M. A. (2000). The transcription factor Snail controls epithelial-mesenchymal transitions by repressing E-cadherin expression. Nature Cell Biol. 2, 76-83.
 • Nieto, M. A. (2002). The Snail superfamily of zinc finger transcription factors. Nature Rev. Mol. Cell Biol. 3, 155-166.
 • Vega, S., Morales, A.V., Ocaña, O., Valdés, F., Fabregat, I. and Nieto, M.A. (2004). Snail blocks the cell cycle and confers resistance to cell death. Genes Dev. 118, 1131-1143.
 • De Fruits, C.A., Dacquin, R., Vega, S., Jurdic, P., Matxuca-Gayet, I. and Nieto, M.A. (2009). Snail1 controls bone mass by regulating Runx2 and VDR expression during osteoblast differentiation. EMBO J. 28, 686-696.
 • Acloque, H., Ocaña, O.H., Matheu, A., Rizzoti, K., Wise,C., Lovell-Badge, R. and Nieto, M.A. (2011). Reciprocal repression between Sox3 and Snail transcription factors defines embryonic territories at gastrulation. Dev. Cell 21, 546-558.
 • Grande, M.T., Lopez-Blau, C., Sanchez-Laorden B.L., De Frutos, C.A., Boutet, A., Arévalo, M., Rowe, G., Weiss, S. J., Lopez-Nova, J.M. and Nieto, M.A. (2015). Snail1-induces partial epithelial-to-mesenchymal transition drives renal fibrosis in mice and can be targeted to reverse established disease. Nature Med. 21, 989-997.

Referències[modifica]

 1. Entrevista a M. Ángela Nieto M. Angela Nieto answers a few questions about this month's emerging research front in the field of Clinical Medicine. Essential Science Indicators. Special Topics (en inglés). diciembre de 2007. Consultat el 15 de novembre del 2016
 2. La alicantina María Ángela Nieto, premiada con el Jaime I de investigación básica
 3. Generalidad Valenciana (2015).«Distinciones 9 d'Octubre». Argos. Portal de información. Consulta el 15 de novembre del 2016.
 4. «La Generalitat concede su Alta Distinción a las víctimas del metro y a Raimon». ELMUNDO.