Marc Noni Sufenat

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Marc Noni Sufenes)
Infotaula de personaMarc Noni Sufenat
Biografia
Naixementsegle I aC Modifica el valor a Wikidata
Mort48 aC Modifica el valor a Wikidata
Qüestor
Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciómilitar Modifica el valor a Wikidata
PeríodeRepública Romana tardana Modifica el valor a Wikidata
Família
FamíliaNonii Sufenates (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
PareSext Noni Sufenat Modifica el valor a Wikidata
GermansMarc Considi Nonià, Sextus Nonius Sufenas (en) Tradueix i Nonia (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata

Marc Noni Sufenat[1] (llatí: Marcus Nonius Sufenas) va ser un magistrat romà que pertanyia a la gens Nònia, d'origen plebeu.

Va ser tribú de la plebs l'any 56 aC i en unió dels seus col·legues Gai Porci Cató i Procil·li, va impedir la celebració de comicis consulars, i com a conseqüència es va produir un interregne sense govern. Finalment Gneu Pompeu i Luci Licini Cras van elegits cònsols. Per causa de la seva violenta conducta durant el seu període de mandat, Sufenat i els seus col·legues van ser portats a judici el 54 aC, i encara que Procil·li va ser condemnat, Sufenat i Cató van ser absolts per la influència de Pompeu.

L'any 51 aC va ser propretor en una de les províncies properes a Cilícia (aquesta era governava per Ciceró). El 49 aC, en esclatar la guerra civil, va ser un dels generals de Pompeu i probablement és el Noni mencionat a la batalla de Farsàlia.[2]

Referències[modifica]

  1. Alberich, Joan; Ros, Montserrat. La transcripció dels noms propis grecs i llatins. Barcelona: Enciclopèdia Catalana, 1993, p. 55. ISBN 8477392250. 
  2. Smith, William (ed.). Dictionary of Greek and Roman Biography and Mythology. Volum III. Londres: John Murray, 1876, p. 931-932.