Vés al contingut

Marco Melandri

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula personaMarco Melandri

(2005) Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement7 agost 1982 Modifica el valor a Wikidata (42 anys)
Ravenna (Itàlia) Modifica el valor a Wikidata
ResidènciaRavenna Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciópilot de motociclisme, pilot d'automobilisme Modifica el valor a Wikidata
Esportmotociclisme de velocitat Modifica el valor a Wikidata
Trajectòria
  Equip Vehicle utilitzat
2008-2008Ducati MotoGP Team Modifica el valor a Wikidata

Youtube: UCRS0o4KmfT2RFv3Uon-uZYg Modifica els identificadors a Wikidata

Marco Melandri (Ravenna, 7 d'agost de 1982) és un antic pilot de motociclisme italià que va guanyar el Campionat del Món de 250cc de 2002. Considerat un dels joves pilots més prometedors al tombant de la dècada del 1990, no va aconseguir cap altre títol mundial però va ser tres vegades subcampió: una de 125cc (1999), una de MotoGP (2005) i una de Superbike (2012).

Carrera esportiva

[modifica]

Primers anys

[modifica]

A l'edat de sis anys, Melandri, amb el suport de l'antic campió Loris Reggiani, va introduir-se en el món de les competicions. Va passar per les curses de minibikes i motocròs[1] fins que va canviar a la velocitat i va participar al Campionat d'Itàlia (CIV) i al d'Europa de 125cc.

El 1997, a 15 anys, Melandri va guanyar el Campionat d'Itàlia de 125cc i va acabar quart al campionat d'Europa de 125cc. A més, va debutar al campionat del món de 125cc al circuit de Brno per al Gran Premi de la República Txeca com a pilot wild card.

Mundial de 125cc (1998-1999)

[modifica]

Després de sorprendre tothom al campionat d'Itàlia i a l'europeu el 1997, Melandri va tenir l'oportunitat de competir com a habitual al mundial de 125cc de 1998 amb una Honda de l'equip Benetton Honda. Va aconseguir el seu primer podi, un segon lloc, a la quarta cursa de la temporada, el Gran Premi d'Itàlia de Mugello. La seva brillant temporada de debut va continuar en guanyar el seu primer Gran Premi al circuit d'Assen durant el Dutch TT. En guanyar aquesta cursa a 15 anys i 324 dies va esdevenir el guanyador més jove de la història dels Grans Premis fins aleshores. Va guanyar un total de dos Grans Premis aquella temporada i va acabar la temporada en la tercera posició final, per darrere de Kazuto Sakata i Tomomi Manako.

El 1999, amb la mateixa moto i equip, va guanyar cinc Grans Premis però no va aconseguir guanyar el títol i va ser segon darrere d'Emili Alzamora amb només un punt de diferència. Aquest relatiu fracàs no va aturar, però, el seu ascens al campionat del món de 250cc la temporada del 2000.

Mundial de 250cc (2000-2002)

[modifica]
Amb l'Aprilia RSV 250 el 2002
Carrera esportiva
NacionalitatItàlia Itàlia
Temporades1997 - 2020
Palmarès en velocitat
C. Món 250cc1 (2002)

GPs Vict. Podis Poles V.Ràp. Pts.
215 22 62 9 16 2.096

CIV1 125cc (1997)

De cara al 2000, Melandri va fitxar per Aprilia com a substitut de Valentino Rossi, que passava als 500cc. Durant aquella temporada de debut als 250cc va haver de lluitar per adaptar-se a una motocicleta més gran i una oposició més forta. No va aconseguir guanyar cap Gran Premi, però sí que obtingué quatre podis al final de la temporada i acabà el campionat en la cinquena posició final.

El 2001, les seves actuacions van anar millorant. Va aconseguir guanyar el seu primer Gran Premi de 250cc a Sachsenring, al Gran Premi d'Alemanya. Tanmateix, aquella va ser la seva única victòria de la temporada. Tot i que va aconseguir pujar al podi en nou ocasions, mai no va aspirar al títol. Va acabar la temporada en tercera posició darrere de Daijiro Kato i Tetsuya Harada.

El 2002, el campió i el subcampió de 2001 passaren a MotoGP i Melandri restà com al principal aspirant al títol. Va dominar la temporada acumulant nou victòries i tres podis més, guanyant finalment el títol mundial de 250cc i esdevenint de passada el campió del món de 250cc més jove de la història, amb 20 anys i 74 dies. Dani Pedrosa va batre aquest rècord de joventut el 2004.

MotoGP (2003-2010)

[modifica]

Després d'aconseguir el títol mundial de 250 cc, Melandri va pujar a la categoria de MotoGP el 2003 com a primer pilot de l'equip de fàbrica de Yamaha, on substituí Max Biaggi, al costat de Carles Checa. La Yamaha era menys competitiva que les Honda i Ducati del moment i, malgrat que Melandri va mostrar esporàdicament una bona velocitat, no va poder obtenir bons resultats. Va acabar la temporada en la quinzena posició final sense aconseguir cap victòria ni podi.

El 2004 va entrar a l'equip satèl·lit de Yamaha, Tech3, al costat de Norick Abe, en ser ocupat el seu lloc a l'equip de fàbrica per Valentino Rossi. Aquella temporada va tornar a obtenir alguns bons resultats, però malgrat aconseguir dos podis consecutius, una sèrie de caigudes i retirades el van mantenir fora dels 10 primers de la classificació general. Va acabar la temporada en dotzena posició.

Amb l'Honda a Donington Park el 2005

Alliberat del seu contracte amb Yamaha després de la temporada 2004, Melandri va ser la tria sorpresa del director de l'equip Movistar Honda, Fausto Gresini, com a company de Sete Gibernau de cara al 2005. L'italià va tenir èxit aquell any i va enllaçar una sèrie constant de podis fins que va aconseguir les seves dues primeres victòries a MotoGP a les dues darreres curses del campionat, Istanbul i València, esdevenint així el primer pilot d'Honda a guanyar dues curses seguides durant gairebé dos anys.[2] Finalment fou subcampió per darrere de Valentino Rossi.

La temporada 2006, Melandri va entrar a l'equip Fortuna Honda de Gresini, al costat de Toni Elías. Mentre Rossi travessava un mal moment, Melandri va ser un gran contrincant, juntament amb Loris Capirossi (Ducati) i Nicky Hayden i Dani Pedrosa (Honda). Va tornar a guanyar a Istanbul tot i sortir des del catorzè lloc de la graella. Va aconseguir més victòries a Le Mans[3] i Phillip Island[4] i va acabar la temporada en quarta posició, a només un punt de Capirossi.

Melandri al GP d'Austràlia de 2007

El 2007, Melandri i Elias van romandre a l'equip Honda Gresini, ara patrocinat per Hannspree. La moto de 800 cc d'Honda no era competitiva i Melandri amb prou feines va acabar al podi a Laguna Seca i a Le Mans; en aquells moments, Melandri i el pilot de fàbrica Dani Pedrosa eren els únics pilots d'Honda amb més d'un podi. Finalment, va acabar cinquè a la general, només per darrere de Pedrosa entre els pilots d'Honda.

Immediatament després del tercer lloc obtingut per Melandri a Laguna Seca, Ducati va anunciar que l'havia fitxat per al seu equip de fàbrica al costat de Casey Stoner per a les temporades del 2008 i 2009. Però el 2008 va resultar desastrós i sovint es classificà per darrere dels pilots d'equips semi-oficials Toni Elías i Sylvain Guintoli. A Assen es va classificar en última posició. El 19 d'agost, Melandri va anunciar que entraria al Kawasaki Racing Team la temporada de 2009 com a company d'equip de John Hopkins.[5] Finalment va acabar la temporada en una pobra dissetena posició.

Amb la Kawasaki al GP de Gran Bretanya de 2009

Kawasaki es va retirar del mundial abans de començar la temporada del 2009, cosa que va fer témer que Melandri es quedaria sense moto,[6] però es va acordar una mesura de rescat per tal de permetre-li de córrer amb l'equip Hayate Racing, que disposava de només una motocicleta.[7] Aquell any, Melandri va aconseguir el seu primer podi des del 2007 en ser segon al Gran Premi de França sobre pista mullada. Els seus altres sis millors resultats van ser a les tres primeres curses, ja que l'equip estava centrat en el desenvolupament de la motocicleta i Melandri només va poder ser desè a la general.[8] A Brno va lluitar contra Mika Kallio per la sisena posició abans de topar-hi a la penúltima volta.[9]

De cara al 2010, Melandri va tornar a Gresini Honda, amb una RC212V amb especificacions de fàbrica des del començament.[10] Tot i que se'ls havia dit que tindrien ple suport de fàbrica, aquest no va arribar mai.[11] L'equip va cometre errors de configuració en les seves proves inicials[12] i Melandri va acabar el mundial en desena posició final.

Superbike (2011-2020)

[modifica]

El 2011, Melandri va passar a competir al Campionat del Món de Superbike amb el Yamaha World Superbike Team en substitució de Cal Crutchlow, que havia passat a l'equip Tech3 de MotoGP.[13]

El 2 d'octubre de 2011, Melandri va signar un contracte per a córrer amb l'equip BMW World Superbike per a la temporada 2012,[14] després que Yamaha optés per no continuar amb un equip de fàbrica un cop acabada la temporada 2011.

El 2012, Melandri va aconseguir el millor resultat de BMW fins aleshores al Campionat del Món de Superbike amb un segon lloc a la cursa inaugural del campionat, a Phillip Island, després d'haver sortit del tretzè lloc a la graella.[15] Els resultats van seguir a Imola, Assen i Monza i finalment, Melandri va aconseguir la primera victòria de BMW al campionat a la ronda de Donington Park,[16] per davant del seu company d'equip Leon Haslam, que fou segon, a la primera cursa. A la segona, Melandri i Haslam van topar. A partir d'aleshores, Melandri va guanyar curses al Miller Motorsports Park, a Motorland Aragón i a Brno (aquí, amb un doblet), cosa que el situà al segon lloc de la classificació provisional, a 21 punts del campió Max Biaggi.[17] Finalment, va acabar el campionat en tercer lloc final per darrere de Biaggi i Tom Sykes.

Els anys 2013, 2014 i 2017, Melandri acabà el mundial de Superbike sempre en la quarta posició final, el 2018 fou cinquè i el 2019, novè (el 2015 tornà temporalment a MotoGP però sense èxit). Al juliol del 2019 anuncià la seva retirada definitiva tan punt s'acabés la temporada,[18] tot i que un any més tard, el juliol del 2020, es va anunciar que Melandri substituiria Leon Camier al Barni Ducati Racing Team durant la resta de la temporada 2020. Camier no s'havia recuperat d'una lesió a l'espatlla durant les proves d'hivern al Motorland d'Aragó en què es fracturà l'espatlla i el canell. El setembre d'aquell mateix any, Barni va anunciar que Melandri es retirava a mitja temporada a causa dels seus resultats decebedors, tot esperant que el segon pilot de l'equip, Samuele Cavalieri, tingués més èxit.[19]

Tornada momentània a MotoGP

[modifica]

El novembre de 2014 es va anunciar que Melandri tornava a l'equip de fàbrica d'Aprilia dirigit per Gresini de cara a la temporada del 2015.[20] Tanmateix, després de no aconseguir ni un sol punt en les vuit primeres curses de la temporada, Melandri va abandonar l'equip i va ser substituït per Michael Laverty, i després per Stefan Bradl.[21]

Automobilisme

[modifica]

A més de la seva carrera dins el motociclisme, Melandri també ha competit en curses d'automobilisme.[22] Va córrer en dues rondes de la temporada 2008-2009 de la Speedcar Series i va obtenir dos punts a les quatre curses.

Resultats al Mundial de motociclisme

[modifica]

Barem de puntuació de 1993 ençà:

Posició 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15
Punts 25 20 16 13 11 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

(Ids. Grans Premis | Llegenda) (Curses en negreta indiquen pole; curses en itàlica indiquen volta ràpida)

Any Categoria Moto 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 Pos. Pts
1997 125cc Honda MAL JPN ESP ITA AUT FRA NED IMO GER BRA GBR CZE
17
CAT IND AUS NC 0
1998 125cc Honda JPN
10
MAL
Ret
ESP
10
ITA
2
FRA
2
MAD
2
NED
1
GBR
4
GER
13
CZE
1
IMO
2
CAT
8
AUS
3
ARG
2
3r 202
1999 125cc Honda MAL
DNS
JPN ESP
Ret
FRA
6
ITA
2
CAT
3
NED
8
GBR
5
GER
1
CZE
1
IMO
1
VAL
Ret
AUS
1
RSA
3
BRA
2
ARG
1
2n 226
2000 250cc Aprilia RSA
13
MAL
5
JPN
5
ESP
6
FRA
4
ITA
4
CAT
6
NED
Ret
GBR
Ret
GER
Ret
CZE
4
POR
3
VAL
3
BRA
3
PAC
3
AUS
5
159
2001 250cc Aprilia JPN
6
RSA
2
ESP
3
FRA
3
ITA
3
CAT
Ret
NED
6
GBR
3
GER
1
CZE
2
POR
2
VAL
Ret
PAC
Ret
AUS
DNS
MAL
11
BRA
2
3r 194
2002 250cc Aprilia JPN
Ret
RSA
1
ESP
Ret
FRA
2
ITA
1
CAT
1
NED
1
GBR
1
GER
1
CZE
1
POR
2
BRA
4
PAC
2
MAL
Ret
AUS
1
VAL
1
1r 298
2003 MotoGP Yamaha JPN
WD
RSA ESP
17
FRA
15
ITA
11
CAT
13
NED
Ret
GBR
Ret
GER
Ret
CZE
10
POR
7
BRA
11
PAC
5
MAL
11
AUS
Ret
VAL 15è 45
2004 MotoGP Yamaha RSA
11
ESP
Ret
FRA
6
ITA
9
CAT
3
NED
3
BRA
13
GER
Ret
GBR
DNS
CZE
9
POR
Ret
JPN
5
QAT
Ret
MAL
Ret
AUS
Ret
VAL
Ret
12è 75
2005 MotoGP Honda ESP
3
POR
4
CHN
3
FRA
4
ITA
4
CAT
3
NED
2
USA
Ret
GBR
Ret
GER
7
CZE
6
JPN
Ret
MAL
5
QAT
2
AUS
4
TUR
1
VAL
1
2n 220
2006 MotoGP Honda ESP
5
QAT
7
TUR
1
CHN
7
FRA
1
ITA
6
CAT
Ret
NED
7
GBR
3
GER
2
USA
3
CZE
5
MAL
9
AUS
1
JPN
3
POR
8
VAL
5
4t 228
2007 MotoGP Honda QAT
5
ESP
8
CHN
5
TUR
5
FRA
2
ITA
9
CAT
9
GBR
10
NED
10
GER
6
USA
3
CZE
WD
SM
4
POR
5
JPN
5
AUS
10
MAL
2
VAL
4
187
2008 MotoGP Ducati QAT
11
ESP
12
POR
13
CHN
5
FRA
15
ITA
Ret
CAT
11
GBR
16
NED
13
GER
Ret
USA
16
CZE
7
SM
9
INP
19
JPN
13
AUS
16
MAL
16
VAL
16
17è 51
2009 MotoGP Kawasaki QAT
14
JPN
6
ESP
5
FRA
2
ITA
11
CAT
14
NED
12
USA
10
GER
7
GBR
7
CZE
Ret
INP
Ret
SM
8
POR
12
AUS
7
MAL
8
VAL
17
10è 108
2010 MotoGP Honda QAT
13
ESP
8
FRA
6
ITA
5
GBR
Ret
NED
DNS
CAT
9
GER
10
USA
8
CZE
8
INP
Ret
SM
10
ARA
9
JPN
11
MAL
9
AUS
9
POR
9
VAL
13
10è 103
2015 MotoGP Aprilia QAT
21
AME
Ret
ARG
20
ESP
19
FRA
18
ITA
18
CAT
Ret
NED
19
GER INP CZE GBR SM ARA JPN AUS MAL VAL NC 0

Referències

[modifica]
  1. «Marco Melandri» (en castellà). motogp.com. [Consulta: 18 juny 2024].
  2. «Melandri wins Valencia season finale» (en anglès). Crash.net. Crash Media Group, 06-11-2005. [Consulta: 26 juliol 2015].
  3. «Rossi 'powerless' as Melandri wins Le Mans» (en anglès). Crash.net. Crash Media Group, 21-05-2006. [Consulta: 14 juliol 2015].
  4. «Melandri wins first ever 'bike swap' MotoGP» (en anglès). Crash.net. Crash Media Group, 17-09-2006. [Consulta: 23 juliol 2015].
  5. «Melandri claims Kawasaki move for 2009» (en anglès). motogp.com. Dorna Sports, 19-08-2008. Arxivat de l'original el 2008-12-02. [Consulta: 22 febrer 2010].
  6. Henry, Alan «Melandri without a team as Kawasaki leave MotoGP» (en anglès). The Guardian, 06-01-2009 [Consulta: 22 febrer 2010].
  7. Ryder, Joy. «Marco Melandri On Hayate Kawasaki For 2009» (en anglès). Buzzin MotoGP. Buzzin' Fly Limited, 11-03-2009. Arxivat de l'original el 3/5/2009. [Consulta: 22 febrer 2010].
  8. Birt, Matthew «Marco Melandri looking for stable future» (en anglès). Motorcycle News. Bauer Media Group, 28-12-2009 [Consulta: 22 febrer 2010].
  9. «Mika Kallio Taking out Marco Melandri» (en anglès). asphaltandrubber.com. Asphalt & Rubber, 18-08-2009. [Consulta: 22 febrer 2010].
  10. Birt, Matthew «Marco Melandri happy with new Honda policy» (en anglès). Motorcycle News. Bauer Media Group, 11-02-2010 [Consulta: 22 febrer 2010].
  11. Jones, Scott. «Marco Melandri Interview – "My Goal Is A Good Bike For 2010"» (en anglès). motomatters.com. MotoMatters, 04-07-2009. [Consulta: 22 febrer 2010].
  12. «Melandri: I got it wrong on 2010 debut» (en anglès). crash.net. Crash Media Group, 22-02-2010. [Consulta: 22 febrer 2010].
  13. «Yamaha Sterilgarda confirms Marco Melandri for 2011» (en anglès). worldsbk.com. Infront Motor Sports, 05-09-2010. [Consulta: 6 setembre 2010].
  14. «Melandri lines up alongside Haslam for BMW in 2012» (en anglès). worldsbk.com. Infront Motor Sports, 02-10-2011. [Consulta: 3 octubre 2011].
  15. «Melandri marks BMW debut with best S1000RR result» (en anglès). Crash.net. Crash Media Group, 26-02-2012. [Consulta: 14 març 2012].
  16. «Melandri leads BMW 1–2 at Donington» (en anglès). Crash.net. Crash Media Group, 13-05-2012. [Consulta: 25 juliol 2012].
  17. «Melandri: I am living my dream!» (en anglès). Crash.net. Crash Media Group, 23-07-2012. [Consulta: 25 juliol 2012].
  18. «MotoGP race winner Marco Melandri announces retirement from racing» (en anglès). Autosport, 09-07-2019. [Consulta: 17 juliol 2019].
  19. «Marco Melandri stops racing comeback after just four WorldSBK rounds» (en anglès). visordown.com, 09-09-2020. [Consulta: 18 setembre 2020].
  20. «Melandri signs, 2015 MotoGP grid complete» (en anglès). Crash.net. Crash Media Group, 10-11-2014. [Consulta: 17 maig 2015].
  21. «Michael Laverty replaces Melandri for German GP» (en anglès). MotoGP.com. Dorna Sports, 08-07-2015. [Consulta: 9 juliol 2015].
  22. «MotoGP race winner Marco Melandri announces retirement from racing» (en anglès). autosport.com, 09-07-2019. [Consulta: 16 octubre 2022].

Enllaços externs

[modifica]
  • Article sobre Melandri a la revista Motociclismo (castellà)