Mare de Déu del Cós

Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Mare de Déu del Cós
Imatge
Dades
TipusEsglésia i capella Modifica el valor a Wikidata
ConstruccióS. XII
Característiques
Estil arquitectònicObra popular
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaMontagut i Oix (Garrotxa) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióPuig del Cós.
Map
 42° 13′ 51″ N, 2° 34′ 21″ E / 42.2307°N,2.57251°E / 42.2307; 2.57251
Bé integrant del patrimoni cultural català
Id. IPAC1003 Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Diòcesibisbat de Girona Modifica el valor a Wikidata  (parròquia de Sant Pere de Montagut) Modifica el valor a Wikidata
Religiócatolicisme Modifica el valor a Wikidata

Mare de Déu del Cós és una capella del municipi de Montagut i Oix (Garrotxa) inclosa en l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Està situada a la muntanya del Cós dintre el recinte de l'antic Castell de Montagut.

Descripció[modifica]

Mare de Déu del Cós

Nostra senyora del Cos està situat en el mateix espai on s'assentava el castell de Montagut, a 603 metres d'altitud. De l'estructura feudal només resten fragments de muralles i una de les torres, que s'utilitza com a pou i cisterna. El temple és d'una sola nau amb absis semicircular orientat a l'est. Sembla que aquest absis es construí aprofitant una antiga torre circular de la fortalesa. L'ingrés, a través d'una porxada, es fa per la façana de ponent.[1] A la part de davant té un porxo en el qual hi ha la porta d'entrada de fusta de dos batents.

Història[modifica]

La Mare de Déu del Cós està situat al mateix espai on s'assentava el castell de Montagut, a 603 m d'altitud. Els documents diuen que l'any 1119 Ermessendis de Bas va testar a Udalard, esdeveniment que fa pensar si no devia ser la capella de la fortalesa medieval[1] Fins al 1936 s'hi va venerar una imatge romànica de la segona meitat del s. XIII. L'actual és una còpia feta a partir d'una fotografia, obra de l'escultor olotí Salgueda, decorada per Joaquim Marsillac.[1]

Té un cambril amb la imatge mariana que aguanta el nen Jesús a la falda. Els Goigs que té dedicats canten: A aquest lloc de Montagut, i al devot que clama a Vós, assistiu amb promptitud, Verge Maria del Cos.[2]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 1,2 «Mare de Déu del Cós». Inventari del Patrimoni Arquitectònic. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya. [Consulta: 13 novembre 2015].
  2. «Goigs a la Mare de Déu del Cós de Montagut». [Consulta: 2015].

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Mare de Déu del Cós