Mare de Déu dels Socors dels Banys de Molig

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
La Mare de Déu dels Socors
dels Banys de Molig
Dades
TipusCapella
Característiques
MaterialPedra i maons
Altitud509,7 m Modifica el valor a Wikidata
PlantaNau única, absis semicircular.
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaMolig (Conflent) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióBanys de Molig
Map
 42° 39′ N, 2° 23′ E / 42.65°N,2.39°E / 42.65; 2.39
Activitat
DiòcesiElna - Perpinyà

La Mare de Déu dels Socors dels Banys de Molig és la capella del veïnat i balneari dels Banys de Molig, del terme comunal de Molig, a la comarca del Conflent, de la Catalunya del Nord.

Està situada[1] a l'extrem nord dels Banys de Molig, a prop al sud-est del Castell de Riell.

Va ser bastida el 1854, en l'estil neogòtic que era moda a mitjans del segle xix. Es va fer a requesta dels clients del balneari, que es volien estalviar el desplaçament a l'església parroquial de Molig. El cost, de 18.000 francs, es cobrí mitjançant donatius de particulars, loteries i aportacions de 50 cèntims dels clients de les termes. Al llarg del segle XX l'església fou ornamentada amb vitralls, donatiu de la família Auter (hotelers de Molig) i d'Adrien Barthélémy, el fundador de la "Chaîne thermale du soleil", l'actual propietari de les termes. A la capella, a més dels actes religiosos, també s'hi fan concerts de música.

Bibliografia[modifica]

  • Becat, Joan. «88 - Molig». A: Atles toponímic de Catalunya Nord. I. Aiguatèbia - Montner. Perpinyà: Terra Nostra, 2015 (Biblioteca de Catalunya Nord, XVIII). ISBN ISSN 1243-2032. 
  • Gavín, Josep M. «Conf 84. La Mare de Déu del Perpetu Socors». A: Capcir - Cerdanya - Conflent - Vallespir - Rosselló. Barcelona: Arxiu Gavín, 1978 (Inventari d'esglésies, 3*). ISBN 84-85180-12-7. 
  • Ponsich, Pere; Lloret, Teresa; Gual, Raimon. «Molig». A: Vallespir, Conflent, Capcir, Baixa Cerdanya, Alta Cerdanya. Barcelona: Fundació Enciclopèdia Catalana, 1985 (Gran Geografia Comarcal de Catalunya, 15). ISBN 84-85194-60-8. 

Referències[modifica]