Maria Polivànova

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaMaria Polivànova

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement24 octubre 1922 Modifica el valor a Wikidata
Naryshkino (Rússia) (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Mort14 agost 1942 Modifica el valor a Wikidata (19 anys)
Parfinsky District (Rússia) (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Causa de mortMort en combat Modifica el valor a Wikidata
SepulturaKorovitchino (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
Grup ètnicRussos Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciófranctiradora Modifica el valor a Wikidata
Carrera militar
LleialtatUnió Soviètica Modifica el valor a Wikidata
Branca militarExèrcit Roig Modifica el valor a Wikidata
Rang militarRed Army man (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
ConflicteFront oriental de la Segona Guerra Mundial Modifica el valor a Wikidata
Artistes relacionatsNatalia Kovshova Modifica el valor a Wikidata
Premis

Maria Semiónovna Polivànova (rus: Мария Семёновна Поливанова), nascuda el 14 d'octubre de 1922 a Alexinsky (Tula, Rússia) i caiguda en combat a 1942 prop de Sutoky (Nóvgorod, Rússia), va ser una franctiradora soviètica de l'Exèrcit Roig que va participar en la Segona Guerra Mundial. En equip amb la seva millor amiga Natàlia Kovxova, va ser responsable de la mort de més de 300 soldats i oficials enemics entre 1941 i 1942, abans de morir heroicament durant una contraofensiva alemanya. Per això, van ser condecorades amb l'Estrella d'Or d'Heroïnes de la Unió Soviètica a títol pòstum i se les recorda entre els millors franctiradors de la història.

Vida personal[modifica]

Maria va néixer a l'óblast de Tula, filla d'una família de classe treballadora. Va estudiar Educació Secundària abans de posar-se a treballar en un institut d'investigació de Moscou.

Carrera[modifica]

Des del començament de la Segona Guerra Mundial, Maria es va enrolar a l'Exèrcit Roig. Així va combatre a la Defensa de Moscou a partir d'octubre de 1941, adscrita a la 3a Divisió Comunista d'Infanteria. El gener de 1942, va passar al 528º Regiment de la 130a Divisió d'Infanteria, 1r Exèrcit de Xoc, Front del Nord-oest.

Aviat formaria un famós equip amb la seva millor amiga Natalia Kovshova. Entre ambdues, van aconseguir eliminar més de 300 soldats i oficials de l'invasor nazi al llarg dels mesos següents, pel que van ser condecorades repetidament.

Mort i memòria[modifica]

Finalment, sobrepassades per una sèrie de furioses contraofensives a la regió de Nóvgorod i ja sense munició, van esperar l'enemic proveïdes de granades de mà i les van fer esclatar emportant-se amb elles a uns quants dels que ja creien haver-se fet amb la seva posició. Això va succeir prop de Sutoky, a l'óblast de Nóvgorod, el 14 d'agost de 1942, tenint Maria 19 anys.

Maria i Natalia van ser sepultades juntes en el proper poble de Korovitxino, i reconegudes com a Heroïnes de la Unió Soviètica el 14 de febrer de 1943. El seu nom apareix en carrers de Moscou i Surgut.

Vegeu també[modifica]

Documents[modifica]

  • Henry Sakaida, Christa Hook, Heroines of the Soviet Union 1941-1945, Osprey Publishing, 2004.