Maria Ribot Gasull

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaMaria Ribot Gasull
Biografia
Naixement1925 Modifica el valor a Wikidata
Palafrugell (Baix Empordà) Modifica el valor a Wikidata
Mort1992 Modifica el valor a Wikidata (66/67 anys)
Palafrugell (Baix Empordà) Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciópintora i gravadora
Obra
Localització dels arxius

Maria Ribot Gasull (Palafrugell, Baix Empordà, 1925 - 1992) va ser una pintora i gravadora catalana. Havia rebut classes de dibuix del mestre Lluís Medir Jofra. Va desenvolupar l'activitat artística al marge de l'activat professional al taller tèxtil familiar. La seva obra inclou dibuixos a tinta, aquarel·les i gravats, on reprodueix els paisatges i personatges de Palafrugell i l'Empordanet.

Algunes d'aquestes obres van ser reproduïdes a la Revista de Palafrugell, altres publicacions locals i en calendaris del suro, per les quals fou coneguda pels seus convilatants. A primers dels noranta, va il·lustrar el volum 2 de La cuina de l'Empordanet, d'Edicions Baix Empordà.[1] També va participar en exposicions col·lectives, però bona part de la seva obra resta encara inèdita. Va practicar també la fotografia i l'escriptura. S'han localitzat col·laboracions literàries de Maria Ribot a la revista Canigó. Revista literària cultural deportiva (Figueres) entre els anys 1954 i 1956.[2]

El seu fons documental es conserva a l'Arxiu Municipal de Palafrugell.[3] El 2008, el número 6 la col·lecció local Galeria de personatges es va dedicar a la seva figura.[4]

Referències[modifica]

  1. Col·lectiu de cuiners. La cuina de l'Empordanet 2. La picada. Palafrugell: Edicions Baix Empordà, Estiu 1991. 
  2. «Nomenclàtor de carrers: Maria Ribot, Carrer de». Ajuntament de Palafrugell. Arxivat de l'original el 2016-03-03. [Consulta: 6 agost 2014].
  3. «Fons documentals de l'Arxiu Municipal de Palafrugell». Ajuntament de Palafrugell. Arxivat de l'original el 2016-06-02. [Consulta: 6 agost 2014].
  4. Seguranyes Bolaños, Mariona. Maria Ribot i el paisatge de l'Empordanet. Palafrugell: Revista de Palafrugell i Ajuntament de Palafrugell, Abril de 2008.