Maria de Prússia

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaSa Majestat Modifica el valor a Wikidata
Maria de Prússia

Modifica el valor a Wikidata
Nom original(de) Marie Friederike Franziska Hedwig von Preußen Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement15 octubre 1825 Modifica el valor a Wikidata
Berlín Modifica el valor a Wikidata
Mort17 maig 1889 Modifica el valor a Wikidata (63 anys)
Castell de Hohenschwangau Modifica el valor a Wikidata
SepulturaTheatinerkirche Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
ReligióPrussian Union of Churches (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióaristòcrata, consort Modifica el valor a Wikidata
Altres
TítolReina consort Modifica el valor a Wikidata
FamíliaDinastia dels Hohenzollern Modifica el valor a Wikidata
CònjugeMaximilià II de Baviera (1842–1864), mort del cònjuge Modifica el valor a Wikidata
FillsLluís II de Baviera, Otó I de Baviera Modifica el valor a Wikidata
ParesGuillaume de Prusse Modifica el valor a Wikidata  i Marie-Anne-Amélie de Hesse-Hombourg Modifica el valor a Wikidata
GermansPrincess Friederike of Prussia (en) Tradueix, Princess Irene of Prussia (en) Tradueix, unnamed son von Hohenzollern (en) Tradueix, Prince Friedrich Tassilo Wilhelm of Prussia (en) Tradueix, Prince of Prussia Adalbert, Prince Friedrich Wilhelm Tassilo of Prussia (en) Tradueix, Elisabeth de Prusse i Valdemar de Prusse Modifica el valor a Wikidata
Premis

Modifica el valor a Wikidata

Find a Grave: 21129931 Modifica el valor a Wikidata
La princesa Maria de Prússia, reina de Baviera

Maria de Prússia fou reina de Baviera (Berlín, 1825 - castell de Hohenschwangau, 1889). Princesa de Prússia amb el tractament d'altesa reial, esdevingué reina de Baviera arran del seu matrimoni amb el rei Maximilià II de Baviera.

Nascuda a la ciutat de Berlín, capital del Regne de Prússia, el dia 15 d'octubre de l'any 1825, fou filla del príncep Guillem de Prússia i de la landgravia Anna Maria de Hessen-Homburg. Maria era neta per via paterna del rei Frederic Guillem II de Prússia i de la princesa Frederica de Hessen-Darmstadt, i per via materna del landgravi Frederic V de Hessen-Homburg i de la princesa Carolina de Hessen-Darmstadt.

El dia 12 d'octubre de l'any 1842 contragué matrimoni a Múnic amb qui esdevindria rei Maximilià II de Baviera, fill del rei Lluís I de Baviera i de la princesa Teresa de Saxònia-Hildburghausen. La parella tingué dos fills:

Un dels temes principals que marcaren la vida de la princesa Maria de Prússia fou la religió. Educada en la severitat religiosa del luteranisme de la cort de Berlín, a la seva arribada a Múnic optà per no convertir-se al catolicisme, majoritari en el si de la població bavaresa. Aquest fet, entès per la majoria de la població de Baviera, fou àmpliament discutit pel seu fill primogènit. El rei Lluís II de Baviera arribà a rebutjar públicament la seva mare per la seva condició de luterana, i aquesta, afligida pels trastorns que patien els seus dos fills, s'interessà pel consol que el catolicisme li aportava i s'hi convertí l'any 1874.

La princesa va fer nombroses obres de beneficència per Baviera. Maria, amb l'ajuda del seu fill primogènit, es convertí en la fundadora d'una Associació de Dones Bavareses dedicada a la beneficència i fundada a Múnic el 1869. Posteriorment, d'aquesta associació en sorgí la Creu roja de Baviera.

A partir de principis de la dècada de 1870, la monarca es retirà progressivament de la vida pública i cortesana de Múnic. Maria es retirà a una finca privada que posseïa als Alps bavaresos i al castell de Hohenschwangau, on morí el dia 17 de maig de l'any 1889. Durant els últims anys de la seva vida, havia presenciat el suïcidi del seu fill primogènit i els trastorns mentals del seu segon fill.

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Maria de Prússia