Maria de la Mercè de Borbó-Dues Sicílies

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Bust de Maria Mercè de Borbó i Dues Sicílies.

Maria Mercè de Borbó-Dues Sicílies i Orleans (Madrid 1911 - Lanzarote 2000) Comtessa de Barcelona arran del seu casament amb l'infant don Joan de Borbó.

Infància[modifica | modifica el codi]

Filla de l'Infant Carles de Borbó-Dues Sicílies i de la Princesa Lluïsa d'Orleans nasqué a Madrid el 1910. Era néta del Príncep Alfons de Borbó-Dues Sicílies i de la princesa Maria Antonieta de Borbó-Dues Sicílies per via paterna, i per via materna era néta del cap de la Casa Reial dels Orleans, Felip d'Orleans, i de la Princesa Maria Isabel d'Orleans.

Nascuda a Madrid fou batejada al Palau Reial de Madrid, amb aigua del riu Jordà i amb la pila baptismal utilitzada per Sant Domingo Guzmán. Alfons XIII d'Espanya li concedí la dignitat d'Infanta d'Espanya amb el grau d'Altesa Reial. Educada al Col·legi de les Irlandeses de Madrid. L'arribada de la República sorprengué la seva família a Sevilla, on el seu pare havia estat nomenat capital general de la regió Bètica. Emprengueren l'exili via marítima fins a Canes i després a París, on residí fins al 1935 any en què contragué matrimoni.

Casament i descendència[modifica | modifica el codi]

Escut de Maria Mercè de Borbó i Dues Sicílies abans de la renúncia de don Joan de Borbó al tronEscut de Maria de la Mercè de Borbó-Dues Sicílies després de la renúncia de don Joan de Borbó al tron
Escut
*
(1941–1977)
* (1977–2000)

Casada amb l'Infant Joan de Borbó, quart fill (tercer mascle) dels Reis Alfons XIII d'Espanya i Victòria Eugènia de Battenberg. Joan era nét del Rei Alfons XII d'Espanya i de l'Arxiduquessa Maria Cristina d'Àustria i per part de mare de la Princesa Beatriu del Regne Unit i del Príncep Enric de Battenberg. El casament se celebrà a Roma i s'oficià a la Basílica de Santa Maria dels Àngels de la capital italiana el dia 12 d'octubre de 1935. L'acte fou apadrinat pel Rei Alfons XIII d'Espanya i la Princesa Lluïsa d'Orleans.

La parella tingué quatre fills:

Vida oficial[modifica | modifica el codi]

Assistí a la majoria d'actes de la reialesa europea de la segona meitat del segle XX, des del casament de la Reina Elisabet II del Regne Unit amb el Príncep Felip d'Edimburg el 1947 al casament de la seva néta l'infanta Cristina de Borbó amb Iñaki Urdangarín a Barcelona el 1997 tot plegat passant pel famós creuer Agammemnon organitzat per la Reina Frederica de Grècia pels membres de la reialesa europea i els casaments del Rei Constantí II de Grècia i de la Princesa Anna Maria de Dinamarca o el de la Princesa Maria Pia d'Itàlia i del Príncep Alexandre de Iugoslàvia.

Políticament parlant sempre es mantingué en segon terme darrere de la convulsa vida del seu espòs. Instal·lada a Roma, Lausana i finalment a Estoril visqué quaranta-sis anys d'exili forçós.

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Maria de la Mercè de Borbó-Dues Sicílies Modifica l'enllaç a Wikidata