Marie Heim-Vögtlin

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaMarie Heim-Vögtlin

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement(de) Marie Vögtlin Modifica el valor a Wikidata
7 octubre 1845 Modifica el valor a Wikidata
Bözen (Suïssa) Modifica el valor a Wikidata
Mort7 novembre 1916 Modifica el valor a Wikidata (71 anys)
Zúric (Suïssa) Modifica el valor a Wikidata
SepulturaCementiri Sihfeld (Zuric), 83183 Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
ReligióAteisme Modifica el valor a Wikidata
FormacióUniversitat de Zúric (1868–1873)
Universitat de Leipzig Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Lloc de treball Zúric Modifica el valor a Wikidata
Ocupaciómetgessa, ginecòloga Modifica el valor a Wikidata
OcupadorSchweizerische Pflegerinnenschule mit Frauenspital (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Artistes relacionatsIda Schneider (en) Tradueix
Anna Heer Modifica el valor a Wikidata
Obra
Localització dels arxius
Família
CònjugeAlbert Heim Modifica el valor a Wikidata
FillsArnold Heim, Helene Heim (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
ParentsFriedrich Erismann (cosí germà) Modifica el valor a Wikidata

Find a Grave: 165127878 Modifica el valor a Wikidata
Marie Heim-Vögtlin, 1915

Marie Heim-Vögtlin (7 d'octubre de 1845 a Bözen–7 de novembre de 1916 a Zúric) fou la primera metgessa de Suïssa, una escriptora i cofundadora del primer hospital ginecòlogic suís.

Educació[modifica]

Filla del pastor de Bözen, Marie Vögtlin va rebre una educació privada a la Romandia i a Zúric. El 1867, el seu promès, un estudiant de medicina, va trencar el compromís. Ell es va casar amb Nadezhda Suslova, la primera metgessa europea. En resposta a això, i amb el suport reticent del seu pare, Vögtlin va demanar que l'admetessin per estudiar medicina a la Universitat de Zúric, la primera facultat de medicina a admetre dones a Europa. Això va causar un escàndol al país,[1] ja que prèviament només s'hi havien matriculat estrangeres "impúdiques" com Suslova.

A la universitat, Vögtlin i les seves companyes van rebre suport de la facultat, encara que alguns membres conservadors veiessin l'educació en medicina de les dones com un fet vergonyós i una pèrdua de temps.[1] Un cop Vögtlin aprovà amb honors,[2] va començar a estudiar ginecologia a Leipzig i va trobar feina a l'ala de maternitat de Dresden. L'11 de juliol de 1874 va obtenir el doctorat a Zúric per la seva dissertació sobre l'estat de l'aparell sexual femení al part. Tot i això, va necessitar la intervenció de son pare per tal d'obtenir un permís oficial per practicar la medicina a Zuric.

Vida professional i familiar[modifica]

Encara que inicialment va trobar pocs pacients, Vögtlin es va guanyar la reputació de ser una metgessa capaç i amable, particularment per la seva generositat amb les dones pobres.[1]

El 1875, va contreure matrimoni amb el famós geòleg Albert Heim un cop ell li va donar permís (requerit per la llei d'aquell temps) per continuar treballant després del matrimoni.[1] La parella va tenir dos fills, Arnold i Helene, i també van acollir un nen. El 1916, Marie Heim-Vögtlin va morir d'una malaltia pulmonar.

Activisme social[modifica]

Marie Heim-Vögtlin va ser cofundadora del Schweizerische Pflegerinnenschule mit Spital, el primer hospital ginecològic de Suïssa, que també incloïa una ala de maternitat i una escola d'infermeria. Quan l'escola va obrir el 1901, va contribuir-hi com a administradora financera. Va participar en el moviment pel sufragi femení i el Moviment per la Temprança i va publicar diversos textos, sobretot obres per a dones i nens.[2]

Honors[modifica]

La Fundació de ciència nacional suïssa ha dotat una beca per a dones en honor de Marie Heim-Vögtlin. El 1995, un carrer proper a l'hospital de dones de Zuric es va anomenar en el seu nom. El 2010, la feina de Marie Heim-Vögtlin va rebre els honors del gremi Gesellschaft zu Fraumünster.[3][4] El 2016, el centenari de la seva mort es va commemorar amb un segell.[5]

Bibliografia[modifica]

  • Müller, Verena E. «Kampf und Krampf» (en alemany). Libernensis, Zeitschrift der Universitätsbibliothek Bern. University Library of Berne, 1/2008, pàg. 26. ISSN: 1660-2439.
  • Müller, Verena E. Marie Heim-Vögtlin – die erste Schweizer Ärztin (1845–1916): Ein Leben zwischen Tradition und Aufbruch (en alemany). 2nd. hier+jetzt Verlag, 2008. ISBN 978-3-03919-061-4. 
  • Siebel, Johanna. Das Leben von Frau Dr. Marie Heim-Vögtlin, der ersten Schweizer Ärztin (en alemany). Leipzig: Rascher, 1925. 
  • Ogilvie, Marilyn Bailey; Harvey, Joy Dorothy. The Biographical Dictionary of Women in Science (en anglès). Taylor & Francis, 2000, p. 580. ISBN 0-415-92039-6. 

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 Müller (Libernensis).
  2. 2,0 2,1 Ogilvie.
  3. «Frauenehrungen» (en alemany). Gesellschaft zu Fraumünster. [Consulta: 30 novembre 2014].
  4. «Frauenehrungen der Gesellschaft zu Fraumünster» (en alemany). Gesellschaft zu Fraumünster, 2014. Arxivat de l'original el 2015-02-07. [Consulta: 30 novembre 2014].
  5. «Swiss Post salutes country's first female doc».

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Marie Heim-Vögtlin