Marie Poussepin

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Infotaula de personaMarie Poussepin
Marie Poussepin.jpeg
Biografia
Naixement 4 octubre 1653
Dourdan
Mort 24 gener 1744 (90 anys)
Sainville
Religió Església Catòlica
Activitat
Ocupació Religiosa, matron Tradueix i religiosa cristiana
Orde religiós Orde dels Predicadors
Enaltiment
Festivitat 24 de gener
Modifica les dades a Wikidata

Marie Poussepin (14 d'octubre de 1653, Dourdan - † 24 de gener de 1744, Sainville) fou una religiosa catòlica dominica fundadora de la congregació de les Germanes de la Caritat Dominiques de la Presentació, dedicada a ajudar els més desfavorits i més tard dedicada a l'ensenyament a Europa, Àfrica, Àsia i Llatinoamèrica.

Biografia[modifica]

Els seus pares, Claude Poussepin i Julienne Fourrier, tenien una important fàbrica de mitges de seda a Dourdan. Tingué sis germans, però quatre van morir durant la infància com a conseqüència de l'alta mortaldat infantil de l'època.

La seva instrucció escolar fou escassa, com era habitual aleshores entre les nenes pertanyents a la seva classe social. El seu pare va morir a Dourdan el 21 de juliol del 1683. Marie quedà sola amb el seu únic germà viu, Claude. Amb 31 anys començà a treballar al taller de fabricació de la família, després de la mort dels pares tingué la responsabilitat total del negoci.

Fundació de les Germanes de la Caritat Dominiques de la Presentació[modifica]

Poc temps després d'estar a Sainville, se li va unir un reduït nombre de joves que no disposaven de mitjans de subsistència, ella els ajudava ensenyant-los a conviure cristianament amb els més respectats principis i a fer de llur vida un servei per als necessitats, seguint l'exemple de Jesucrist. Neix així la primera comunitat de germanes dominiques, dedicades al servei de la caritat. Decideixen que la Mare de Déu de la Presentació fos llur patrona.

A partir del 1696 Marie Poussepin inicià les gestions legals necessàries per aconseguir l'aprovació oficial de la congregació. Els tràmits són llargs i la congregació sembla un somni molt llunyà, però finalment l'obtingué el 1724.

Les constitucions de la congregació, que ja havia començat a estendre's per diferents diòcesis franceses, són autoritzades el 1738 pel bisbe de Chartres. Aquest fet significa el reconeixement oficial de la congregació per part de l'Església.

En el seu últim testament, Marie Poussepin recomanà a les germanes tenir un zel viu per la instrucció de la joventut, la cura dels pobres malalts, l'esperit de pobresa i l'amor per la feina.

Beatificació[modifica]

Per la seva tasca durant tota la seva vida al servei dels altres, Marie Poussepin fou beatificada el 20 de novembre del 1994 a Roma per Joan Pau II, rebent el títol d'Apòstol Social de la Caritat.

La congregació a l'actualitat[modifica]

Europa, Amèrica, Àsia i Àfrica són els quatre continents en què s'ha difós el missatge de Poussepin, 36 països acullen avui dia la congregació. Les germanes, fidels a l'esperit de llur fundadora, són conscients dels grans canvis de la societat i de la varietat dels pobles on s'insereixen, viuen al servei de la caritat, en una diversitat de respostes tan àmplia com el món necessita.

Treballen a escoles, col·legis, universitats, tallers i centres de promoció i capacitació, les germanes ensenyen el missatge de l'Evangeli a nens, joves i adults, amb preferència envers els més pobres; en petits dispensaris i centres de salut de la selva o a les muntanyes, així com a grans hospitals i clíniques de ciutats, acullen la vida i la defensen, alleugen els dolors i donen esperança també als malalts.