Maruja Callaved

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaMaruja Callaved
Biografia
Naixement(es) Maruja Callaved Gastón Modifica el valor a Wikidata
1921 Modifica el valor a Wikidata
Jaca (província d'Osca) Modifica el valor a Wikidata
Mort9 gener 2018 Modifica el valor a Wikidata (96/97 anys)
Madrid Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióUniversitat de Saragossa Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióperiodista, realitzadora audiovisual, presentadora de televisió, directora de televisió Modifica el valor a Wikidata
OcupadorRadiotelevisió Espanyola Modifica el valor a Wikidata
Premis

IMDB: nm1458124 Modifica el valor a Wikidata

Maruja Callaved (Jaca, Osca, 1928 - Madrid, 9 de gener de 2018) va ser una presentadora, directora de programes i realitzadora de televisió aragonesa.[1]

Després d'instal·lar-se a Saragossa, va cursar estudis de filosofia i lletres i es va diplomar en Magisteri. Els seus inicis professionals van ser a la ràdio, encara que va desenvolupar gairebé tota la seva trajectòria professional a Televisió Espanyola, primer com a presentadora i més endavant com a directora i realitzadora de programes.

Va començar com a locutora en off de l'espai Club del sábado. Posteriorment, vindria Panorama de actualidad, amb el qual es vincula als serveis informatius. A mitjan dècada dels seixanta presenta Telediario. El 1963 va rebre el premi Antena de Oro per la seva tasca a televisió.

La seva popularitat augmentà amb el programa Vamos a la mesa (1967), un espai predecessor d'altres programes de cuina que triomfarien dècades després com Con las manos en la masa, d'Elena Santonja, o El menú de Karlos Arguiñano.[2] Un any després va presentar Nivel de vida amb Blanca Álvarez.

En els anys 1970 es va posar darrere de la càmera i va passar a la realització, triomfant amb programes com Aquí y Ahora (1975) amb José Luis Uribarri, i Gente hoy (1976-1981), cèlebre espai d'entrevistes, que li va valer el Premi Ondas 1977 i que va llançar a la popularitat les seves presentadores Isabel Tenaille i Mari Cruz Soriano.

La seva activitat va descendir en els anys vuitanta.

Referències[modifica]

  1. «Fallece la periodista Fallece la periodista Maruja Callaved, pionera en informativos y programas de TVE». 20 Minutos, 10-03-2018 [Consulta: 10 gener 2018].
  2. «Una jovencita de 80 años» (en castellà). La Gaceta de Intereconomía. Arxivat de l'original el 2012-03-31. [Consulta: 23 març 2016].