Mas de Casablanca

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Mas de Casablanca
Dades
TipusMasia Modifica el valor a Wikidata
ConstruccióS. XIX-XX
Característiques
Estil arquitectònicObra popular
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaTortosa (Baix Ebre) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióCtra. Tortosa-Xerta, km 37, Jesús. Tortosa (Baix Ebre)
Map
 40° 51′ N, 0° 31′ E / 40.85°N,0.51°E / 40.85; 0.51
IPA
IdentificadorIPAC: 13768

El Mas de Casablanca és una casa del municipi de Tortosa (Baix Ebre) inclosa en l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.

Descripció[modifica]

Destaquen, entre el conjunt d'edificacions, el cos principal que serveix d'habitatge té una façana orientada a l'est i amb elements característics de textura i color de l'època. És una de les poques mostres que resten íntegres de casa agrícola de finals del segle xix i principis del XX. L'altre element que caracteritza el conjunt és la torre quadrada, que tenia funcions de pou o cisterna en la seva part baixa i probablement de colomar a la part superior. Aquesta dualitat caracteritza l'element i el fa que sigui l'únic exemple conegut d'aquestes terres. De la torre cal destacar-ne els materials emprats: maçoneria (a baix), totxo (a dalt), ceràmica (a la coberta), i la forma constructiva per realitzar-la i sobretot la coberta piramidal i el ràfec d'aquesta. Les restes d'elements arquitectònics són fruit de les necessitats agrícoles i s'han produït en diferents moments i qualitats de construcció.[1]

Referències[modifica]

  1. «Mas de Casablanca». Inventari del Patrimoni Arquitectònic. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya. [Consulta: 3 març 2016].